Dr. Hans Müller: de vader van de biologische landbouw

Dr. Hans Müller werd in 1891 geboren in het kanton Bern. Hij groeide op als een van zeven kinderen op een boerderij in het dal van de Emme. Tot begin de jaren 1930 werkte Müller als leraar. Zijn ervaring met de noden van de boerenfamilies en de daarmee gepaard gaande sociale problemen deden hem echter in de politiek stappen.

In de loop van zijn politieke carrière, waaronder 19 jaar als parlementslid, geraakte dr. Hans Müller ervan overtuigd dat de essentiële problemen van het boerenbestaan niet konden opgelost worden op politiek niveau, maar dat de boeren zelf voor een oplossing moesten zorgen.

Hij was voornamelijk bekommerd om kleine boerenbedrijven en hun bestaanszekerheid. Een manier waarop de boeren voor zichzelf konden zorgen was volgens dr. Hans Müller door af te zien van de gebruikelijke landbouw, de kosten te verlagen, te zorgen voor het behoud van het bodemleven en kwalitatief hoogwaardige voedingsmiddelen te produceren.

Samen met zijn vrouw, dr. Marie Müller en de arts, bacterioloog en bodemkundige dr. Hans Peter Rusch ontwikkelde hij de methode van de organisch-biologische landbouw.

Dr. Hans Müller nam de taak op zich de door zijn vrouw gecontroleerde wetenschappelijke vernieuwingen en de door Rusch gevonden bacteriologische onderzoeksresultaten in de landbouwpraktijk om te zetten.

Hun nieuwe methode gaf niet alleen in Zwitserland nieuwe impulsen aan de landbouw. Net als de biologisch-dynamische landbouw, die eveneens in Zwitserland ontwikkeld werd, door Rudolf Steiner, breidde de organisch-biologische landbouw zich uit naar andere landen.

HiPP geschiedenis

Welkom op HiPP.be
fr | nl