Wanneer en hoe stoppen met borstvoeding?

Stoppen met borstvoeding is voor baby's een grote omschakeling

Wanneer het tijd is om te stoppen met borstvoeding, bepalen u en uw baby. Daar is geen vaste regel voor. Sommige kinderen willen langer borstvoeding krijgen dan de moeder van plan was borstvoeding te geven. De persoonlijke behoeften moeten hierin de doorslag geven.

Naast melk heeft uw baby voor zijn groei ten vroegste na de vierde maand en ten laatste vanaf het begin van de zevende maand zogenaamde bijvoeding nodig. Stapsgewijs wordt borstvoeding vervangen door pap. Dat is de natuurlijkste manier om borstvoeding stop te zetten.

Voor de melkmaaltijden kunt u verder borstvoeding geven - wanneer u en uw baby dat wensen. Indien u moet of wilt stoppen met borstvoeding, vervangt u langzaam aan (week per week) één borstvoedingsmaaltijd door een flesje babymelk.

Als uw baby de "vreemde" melk of het flesje weigert, probeer het dan eerst met afgekolfde moedermelk of bevochtig de speen met moedermelk.

Pas als uw kind het flesje gewoon is, geeft u hem de babymelk. Uw melkproductie zal automatisch afnemen wanneer uw baby minder bij u zuigt en u zelf minder vloeistof opneemt.

Belangrijk: Het stoppen met borstvoeding betekent niet dat u uw baby niet meer aan de borst mag leggen. Bij onwelheid, ziekte of angst zal hij ook later nog graag aan uw borst zuigen. Dat werkt geruststellend.

Welkom op HiPP.be
fr | nl