Waarop moet men letten bij afgekolfde melk?

Afgekolfde melk voor uw baby

Ook in de eerste levensweken van de baby zult u vaker langere tijd van huis moeten zijn, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, een afspraak bij de arts na te komen, op bezoek te gaan of andere sociale verplichtingen te vervullen.

Ga eerst na of u uw baby niet kunt meenemen - eventueel met nog een tweede persoon erbij. Er is bijna altijd wel een rustig, afgescheiden plaatsje te vinden waar u borstvoeding kunt geven. Wanneer u uw baby niet kunt meenemen, kunt u voordien ook melk afkolven. Dan kan de vader of een andere vertrouwenspersoon de moedermelk uit het flesje geven.

De afgekolfde melk wordt in een gesteriliseerd flesje gedaan, dat goed gesloten in de koelkast bewaard wordt. Bij temperaturen tot maximaal 4 °C (temperatuur met een thermometer controleren!) kan de melk drie tot vier uur bewaard worden.

Belangrijk: Indien de melk langer bewaard moet worden, moet ze bij minstens -20 °C ingevroren worden. Ontdooien gebeurt het best in de koelkast of onder koud stromend water, zodat de melk zo snel mogelijk ontdooit.

Wij raden aan het flesje voor het gebruik kort te walsen (cirkelbewegingen, niet schudden!), omdat het vet van de melk zich kan hebben afgezet.

Welkom op HiPP.be
fr | nl