Waarop moet ik letten bij het geven van borstvoeding?

Hulp bij vragen omtrent borstvoeding

Borstvoeding is de natuurlijkste voeding voor uw kind. Maar net als het juist ademen bij de bevalling, moet ook het aanleggen van de baby geleerd worden. Wanneer u nog vragen hebt over borstvoeding, kunt u deze stellen tijdens de huisbezoeken van een vroedvrouw, die vergoed worden door het ziekenfonds.

Vroedvrouwen zijn opgeleid om u ook te helpen met problemen omtrent borstvoeding. In de eerste tien dagen na de geboorte kunt u dagelijks een vroedvrouw laten komen op kosten van uw ziekenfonds. De gegevens van erkende, zelfstandige vroedvrouwen vindt u in de gele gids of via andere moeders of uw arts.

 

Belangrijk:

  • Leg uw baby steeds aan de borst wanneer hij hongerig is. Uw borstklieren krijgen daardoor het signaal dat ze meer melk moeten produceren. Zo wordt uw melkproductie afgestemd op de behoeften van uw kind.

  • Laat uw kind steeds eerst één borst leegdrinken. Wanneer de borst bijna leeg is, stijgt het vetgehalte van de melk en deze calorierijke melk is bijzonder belangrijk voor de gewichtstoename van uw baby. Laat uw kind daarna echter ook altijd nog van de andere borst drinken.

  • Let erop dat uw kind niet alleen sabbelt op de tepel - daardoor kunnen er al snel wondjes ontstaan - maar ook werkelijk drinkt. De mond moet daarbij een groot deel van het tepelhof omsluiten.

  • Trek uw kind niet los van de borst - daarmee zal u vooral uzelf pijn doen. U kunt beter eerst een vinger tussen de mond en de tepel schuiven, om de zuigdruk te verlagen. Daarna kunt u het kind heel gemakkelijk van de borst nemen.

Welkom op HiPP.be
fr | nl