Welke voeding voor het slapengaan?

Licht verteerbaar voor het slapengaan...

Welke ouders genieten niet van een kind dat zalig ligt te soezen? Een rustige en verkwikkende slaap is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de baby, maar ook voor de mama en papa.

Belangrijk voor goed in- en doorslapen is naast geruststellende inslaaprituelen en de juiste slaapomgeving ook een hongerstillende en licht verteerbare avondmaaltijd die niet zwaar op de maag ligt. Vanzelfsprekend mag 's avonds alleen nog pap zonder toegevoegde suiker gegeven worden.

Het onderzoeksinstituut voor kindervoeding raadt aan na de 4e tot 6e maand de melkvoeding stap voor stap aan te vullen met bijvoeding (pap). Veel ouders stellen zich de vraag welke pap dan de juiste is voor een goede nachtrust.

Wat is gemakkelijk verteerbaar, goed en langdurig hongerstillend, zodat mijn baby een verkwikkende nachtrust kan hebben?

Voor 's avonds is een melk-granenpap het traditionele gerecht. De melk in deze pap levert licht verteerbaar en goed opneembaar eiwit, terwijl de zachte graanvlokken energie leveren. De volwaardige granen zorgen er bovendien voor dat het lichaam over langere tijd over deze energie kan beschikken. Daardoor kan de baby doorgaans ongestoord slapen zonder wakker te worden van de honger.

Zo maakt u de meeste kans op een goede afsluiting van de dag en een ontspannen nacht.

Let op de signalen van uw baby. Voor de avondmaaltijd mag hij niet al zo moe zijn, dat hij bijna in slaap valt tijdens het eten. Om goed door de nacht te komen, moet uw baby rustig zijn buikje vol kunnen eten. Sluit de dag rustig af en plan voor de bedtijd nog een ontspannen, gezellig samenzijn in, zodat uw kleine schat afscheid kan nemen van zijn omgeving en van u.

Wanneer u variatie brengt in de voeding van uw baby wordt nachtvoeding overbodig. Uw baby moet kunnen doorslapen zonder wakker te worden van de honger.
Daarom heeft hij overdag een evenwichtige voeding nodig en vooral een avondmaaltijd die aangepast is aan zijn behoeften.

Enkele voorbeelden van gediversifieerde avondmaaltijden:

Vanaf 6 maanden Vanaf 8 maanden Vanaf 1 jaar
Borstvoeding + 1 fruitpapje    
Flesje moedermelk of melk voor de 2e leeftijdsgroep + 1 fruitpapje Flesje moedermelk of melk voor de 2e leeftijdsgroep met meel of granen + 1 fruitpapje Flesje moedermelk of groeimelk met meel of granen + 1 fruitpapje
Flesje soep met 5 maten melk + 1 fruitpapje Flesje soep met 5 maten melk + 1 fruitpapje Flesje soep met 5 maten melk + 1 fruitpapje
Vegetarische gepureerde maaltijd + 150 ml melk +/- 1 fruitpapje Vegetarische gepureerde maaltijd evt. met kaas + 150 ml melk + 1 fruitpapje
1 vegetarisch potje + 150 ml melk HiPP 2 + 1 fruitpapje 100 g Appelen Bananen 1 potje Lasagne met Selder 190g + 150 ml HiPP-melk 2+ 1/2 potje 190 g Appelen Bosbessen 1 pot Tagliatelle Spinazie Kaas + 1 pot 160 g van Melkdelicatessen Mango's Bananen
Welkom op HiPP.be
fr | nl