Hoe een baby aan nieuwe voeding laten wennen?

Bij baby’s moet de voeding ten minste na 4 maanden en ten laatste na de 6e maand gevarieerd worden. Uw baby is in volle groei en is overal in geïnteresseerd! Als uw baby er klaar voor is, is dat het ideale moment om met gevarieerde voeding te beginnen. Kan hij zijn hoofdje alleen recht houden en heeft hij interesse voor nieuw eten dat hem met een lepel wordt gegeven? Mama & papa, schenk aandacht aan de behoeften van uw baby! Twijfelt u ergens over? Raadpleeg dan uw kinderarts.

 In de loop van de maanden vervangen we geleidelijk aan elke borstvoeding door halfvaste en vaste voeding. Die stap is vaak delicaat. Het belangrijkste is om die stap beetje bij beetje te realiseren, zonder uw kind te bruuskeren. Schrap in de praktijk één voeding per keer en begin met de kleinste.

Stap 1: het middagmaal

Idealiter begint u het middagmaal door 4 tot 6 lepels groentepuree (bijvoorbeeld van wortelen) aan uw baby te eten te geven. Daarna kan uw baby zich zoals gewoonlijk verder verzadigen met zijn borstvoeding of flesje. Verhoog de hoeveelheid groenten elke dag met enkele lepels. Als uw baby niet onmiddellijk de groenten wil opeten, wees dan geduldig. Probeer de volgende dagen opnieuw. Voeg tijdens de tweede week andere groenten aan het menu toe, zoals bijvoorbeeld aardappelen met het potje Worteltjes Aardappelen van HiPP. Daarna kunt u uw baby groene groenten laten proeven.

Als uw baby al die voedingen goed verdraagt, kunt u naar de volgende fase overgaan en voor een volledig menu met vlees kiezen. Vanaf het moment dat uw kind tijdens de middag het equivalent van een volledig potje met vlees eet, kunt u de borstvoeding of zijn/haar flesje ‘s middags schrappen. Onze groenteliefhebbers vinden onze recepte Pasta met Ham Groenten uit het gamma “Mijn Eerste Menu” van HiPP heerlijk! Voor het dessert stellen we u overheerlijke potjes of bekertjes met moes van biologisch fruit voor.

Eén advies: laat uw baby na de lunch enkele lepels fruitmoes eten. De vitamine C in fruit en fruitmoes bevordert de integratie van ijzer, dat in een menu met vlees zit.

Stap 2: het vieruurtje

Als uw baby het middagmenu goed verdraagt, raden wij u aan om hem/haar - onder het mom van een vieruurtje - naast de borstvoeding of het flesje, nog fruit te geven. Vanaf 7 of 8 maanden kunt u tevens een papje met kinderkoek van HiPP en fruitmoes of opvolgmelk, of een melkdessert met fruit bereiden. Het gamma van HiPP “Fruitcreaties” bevat uiteraard geen toegevoegde suikers!

Stap 3: het avondeten

Vervolgens kunt u de borstvoeding van de avond aanvullen met vast voedsel zoals groenten en fruit. Geef uw kleine spruit een potje van het gamma HiPP “Mijn Avondmaaltijd”. Dat zijn vegetarische recepten op basis van groenten en biologische zetmeelhoudende stoffen. Ideaal om het goede verzadigingsgevoel vóór het slapengaan te verlengen! Voor het geluk van de kleintjes en de groten!

Als uw baby de nieuwe voeding, bijvoorbeeld een nieuw soort fruit of groente, niet onmiddellijk aanvaardt, verplicht hem of haar dan niet, maar probeer enkele dagen later opnieuw. Uit ervaring blijkt dat baby’s een nieuw gerecht eerst 8 of zelfs 10 keer moeten proberen vooraleer ze het lekker vinden. Zodra uw baby aan het product gewend is, zal hij/zij het daarna zonder problemen opeten.

BELANGRIJK: Moedermelk is de ideale voeding voor de zuigeling. Vraag raad aan een gezondheidsspecialist of kinderarts om te weten of uw kind klaar is voor een gevarieerde voeding.

HiPP filosofie

Welkom op HiPP.be
fr | nl