Slaaptips voor uw baby

Uitgeslapen?

Eens goed slapen is vaak al niet gemakkelijk tegen het einde van de zwangerschap, maar het eerste jaar met uw baby is meestal de periode van de zwaarste slaapontbering. Dat is normaal! Baby's hebben in hun eerste levensmaanden ook 's nachts voeding nodig en laten dan van zich horen!

Vergeet echter uw eigen behoeften niet! U hebt uw kracht nodig om de lasten van het dagelijkse leven te dragen en om een actieve en gevarieerde dag te beleven met uw kind.

Actie overdag betekent rust 's nachts

Overdag wil uw baby beziggehouden worden. Hij wil eten, kijken en grijpen, horen, gaan wandelen en spelen. Wanneer uw kind niet geïnteresseerd is, zijn hoofdje wegdraait, geeuwt en zich in de ogen wrijft, gunt u hem beter even rust. Hij hoeft niet altijd te slapen, vaak volstaat een korte rustpauze, waarin hij wordt geknuffeld en wat wegdroomt.

Veel baby's van meer dan 6 maanden hebben genoeg aan 2 dutjes overdag van telkens zo'n 90 minuten, één voor de middag en één na de middag. Kinderen van meer dan 1 jaar houden het vaak bij een middagdutje van ongeveer 1 uur.

Maak geen dag van de nacht

Gedraag u rustig wanneer uw kind u 's nachts wekt. Zorg voor gedempt schemerlicht en voorkom harde geluiden. Neem uw baby niet direct uit zijn bedje, maar spreek hem rustig toe of zing zachtjes een vertrouwd liedje.

Na ongeveer zes maanden hoeven veel baby's al niet meer elke nacht een maaltijd. Ga na of uw kind, wanneer hij 's nachts huilt, echt honger heeft of de borst of het flesje alleen gebruikt als inslaaphulp. Als uw baby honger heeft, moet u controleren of uw kind 's avonds een voldoende hongerstillende maaltijd krijgt. Anders kunt u proberen, de avondmaaltijd iets later te geven.

Routine en rituelen

Om een goed slaapritme te vinden, moet in de eerste plaats een gezond dagritme ontwikkeld worden. Daarbij behoort een zekere regelmaat in het tijdstip van de maaltijden, aangepast aan de leeftijd van uw baby. U kunt al in de eerste maanden beginnen de avondmaaltijd op een vast tijdstip te geven. Zo kunt u uw baby helpen een dag-nachtritme te ontwikkelen.

Inslaaprituelen helpen uw kind zich op het slapengaan voor te bereiden. Niets helpt uw kind beter de slaap te vatten dan een vaste bedtijd en avondrituelen. Grote drukte, ravotten en vergelijkbare activiteiten houdt u het best voor de vroege namiddag. De avond kunt u het best doorbrengen met prentenboeken, vingerspelletjes of knuffelen in de zetel. Daarna is het tijd voor het bad, tanden poetsen en het bedje. Blijf enkele minuten aan het bed. Zing een liedje of vertel een verhaaltje voor het slapengaan. En vergeet de nachtkus niet.

Geef uw baby een vaste plaats om te slapen. Kinderartsen raden aan vanaf de geboorte een eigen bed in de buurt van het bed van de ouders te plaatsen. Wanneer de baby 's nachts wakker wordt, kan hij vaststellen dat hij zich in zijn bed en de vertrouwde omgeving bevindt en zo, zonder de hulp van de ouders, opnieuw in slaap vallen.

Welkom op HiPP.be
fr | nl