Wanneer slaapt mijn baby ‘s nachts door?

Interesse in de wereld buiten het bed

Vanaf wanneer een baby 's nachts doorslaapt, is individueel sterk verschillend. Ouders kunnen een gezond slaapgedrag het best bevorderen door zich te laden leiden door de behoeften van het kind.

Vanaf circa 6 maanden heeft een kind 's nachts geen voeding nodig, want op deze leeftijd stabiliseert het honger- en verzadigingsgevoel van een gezond kind zich op een dag. Tussendoor kort ontwaken is echter normaal. In het ideale geval slaapt de baby alleen snel weer in.

Het wakker worden kan verschillende redenen hebben

Denk erom dat er vele redenen kunnen zijn waarom uw kind 's nachts wakker wordt of huilt. Naast honger, dorst en een vuile luier zijn er ook steeds fasen - het doorkomen van de tandjes, groeischeuten, infecties of een turbulente dag enz. - waarin het kind een ander slaapgedrag vertoont: wakker worden, brabbelen of weer de borst of een flesje willen. Sommige baby huilen en schreien wanneer ze affectie nodig hebben of een bepaalde spanning kwijt willen. Helaas bestaat er niets dat garandeert dat uw baby doorslaapt. Het komt ook voor dat een kind dat al een tijdje 's nachts doorslaapt, plots 's nachts weer begint te schreien. Meestal is dat slechts een korte fase van voorbijgaande aard.

Een constant dagverloop is belangrijk

Belangrijk is een constant dagverloop met regelmatige maaltijden, bedtijden en andere activiteiten bijv. gaan wandelen. Een vast ritueel voor het slapengaan, bijv. bad, eten, verhaaltje voor het slapengaan of slaapliedje, en een rustige omgeving werken rustgevend.

U zult wel geduld moeten hebben

Word niet ongeduldig indien uw kind niet meteen een vast slaapritme ontwikkelt. Wondermiddeltjes bestaan niet! U kunt de slaap van uw kind niet sturen. U kunt uw baby echter wel helpen een vast ritme te vinden en zo een gezond slaapgedrag te ontwikkelen. Word niet wanhopig wanneer u hoort vertellen dat andere baby's al doorslapen. Dat is relatief, want bij pasgeborenen kan men ook van doorslapen spreken, wanneer ze van middernacht tot 5 of 6 uur 's morgens slapen. Ouders met kleine kinderen moeten er doorgaans van uitgaan dat ze in de eerste 3-4 jaar geregeld gestoord zullen worden in hun nachtrust.

Welkom op HiPP.be
fr | nl