Moet ik mijn baby ‘s nachts te eten geven?

Rustige slaap en voeding

Elk kind heeft zijn eigen slaap- en eetritme en ook -behoefte. Zeker pasgeborenen hebben in de eerste weken nog geen dag-nachtgevoel. Een baby is het nog niet gewend om gedurende langere tijd geen voeding te krijgen. In de moederbuik kon hij op elk moment van de dag en de nacht zijn honger stillen. Daarom zult u minstens in de eerste weken ongetwijfeld 's nachts gewekt worden door uw baby die honger heeft.

Wanneer u uw baby beginvoeding geeft, kunt u afwisselen met uw partner voor de nachtelijke voedingsbeurten, om uzelf wat te sparen Dat kan uiteraard ook wanneer u 's avonds moedermelk afkolft en in de koelkast bewaart (niet langer dan 12 uur).

Vanaf drie maanden kunnen baby 's nachts al langer zonder maaltijd en dus ook 's nachts langer aan één stuk slapen dan overdag. Vanaf circa 6 maanden heeft een kind 's nachts geen voeding nodig, want op deze leeftijd stabiliseert het honger- en verzadigingsgevoel van een gezond kind zich op een dag.

Melkpap voor het inslapen

Als laatste maaltijd voor het slapengaan volstaat een melkpap langer dan melkvoeding. HiPP biedt instantmelkpappen aan die alleen nog gemengd moeten worden met water alsook kant-en-klare melkpappen in potjes, zoals onze HiPP Slaap Zacht-melkpappen - zonder toegevoegde suiker - en de HiPP Goede Nacht-pappen. De HiPP Slaap Zacht-opvolgmelk voor baby's vanaf 6 maanden is een combinatie van opvolgmelk en granen en is van samenstelling vergelijkbaar met een melkpap. U kunt deze melkvoedingen eerst uit het flesje geven en op latere leeftijd uit een beker. Uiteraard moet het kind op de bijvoedingsleeftijd met de lepel te eten krijgen en genoeg voeding krijgen waarop hij moet kauwen.

Overdag is voldoende verzadiging belangrijk

Voor de nachtelijke verzadiging is echter niet alleen een voedzame avondmaaltijd belangrijk, maar ook dat het kind over de hele dag voldoende verzadigd wordt. Wanneer uw baby 's nachts doorslaapt zonder te eten, is het belangrijk dat er overdag goed in zijn voedingsbehoefte voorzien wordt. De baby moet de energie van de nachtelijke maaltijd dan overdag krijgen. Geef hem 's middags een maaltijd die groenten en vlees bevat. Het volstaat niet een melkmaaltijd te vervangen door een groentepotje. In het begin van de bijvoedingsleeftijd en wanneer uw baby nog geen volledig portie op krijgt, kunt u na het eten nog altijd melk geven tot uw baby helemaal verzadigd is. De ervaring leert dat uw baby steeds minder melk zal drinken, tot uiteindelijk de melkmaaltijd volledig door een pap vervangen is.

Nachtelijke maaltijd afwennen

Mogelijk is de nachtelijke maaltijd een gewoonte die uw baby niet graag zal opgeven. Wanneer uw baby 's nachts blijft huilen, raden wij aan hem eventueel ongezoete thee of eerder gekookt water te geven, maar geen voeding. Nachtelijke maaltijden verhinderen het doorslapen en kunnen schadelijk zijn voor de eerste tandjes, aangezien de tandjes na deze maaltijd doorgaans niet gepoetst worden. Het zal vanzelfsprekend wat tijd en geduld vergen voor u uw baby deze gewoonte afgeleerd hebt, maar als u consequent doorzet, zal het u zeker lukken!

Welkom op HiPP.be
fr | nl