Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?

Het dag-nachtgevoel ontwikkelt zich pas geleidelijk aan...

Elk kind heeft zijn eigen slaap- en eetritme en ook -behoefte. Zeker pasgeborenen hebben in de eerste weken nog geen dag-nachtgevoel. Het lichaamsritme van baby's is zeer moeilijk te beïnvloeden.

Ouders kunnen het kind helpen in zijn ontwikkeling, maar het is het kind dat bepaalt wanneer het slaapt en eet. Sommige pasgeborenen hebben een sterke inwendige drang tot regelmaat. Deze kinderen slapen vroeg door. Andere baby's hebben maanden lang steeds op een ander tijdstip in de dag en nacht honger of behoefte aan slaap. Ze hebben de hulp van hun ouders nodig om te komen tot een regelmaat of een ritme dat voor het hele gezin goed vol te houden is.

Belangrijk is een constant, rustig dagverloop met regelmatige maaltijden, bedtijden en andere activiteiten bijv. gaan wandelen of rituelen. Een vast dagverloop, bijv. bad, eten, verhaaltje voor het slapengaan of slaapliedje, hebben een rustgevend effect. Denk erom dat u ook uw eigen energiereserve weer aanvult door evenwichtig te eten, genoeg te drinken en overdag steeds meer rustpauzes in te lassen.

In de eerste levensweken

In de eerste levensweken lijkt uw baby bijna de hele dag te slapen. In werkelijkheid waarschijnlijk zo'n 18 uur per dag, meestal 4 uur aan een stuk met tussendoor wakkere momenten die dienen om te drinken, te verschonen en te knuffelen.

In de eerste 4 tot 6 maanden

In de eerste 4 tot 6 maanden leert uw baby het onderscheid tussen dag en nacht. Het dag-nachtritme is immers niet aangeboren. De biologische klok wordt pas na de geboorte geprogrammeerd, op basis van het verloop van het gezinsleven. Geleidelijk aan evolueren de veelvuldige korte dutjes naar langer aanhoudende slaapperiodes en duren ook de wakkere momenten steeds langer.

Bij 6 tot 12 maanden

Bij 6 tot 12 maanden slapen de meeste kinderen 's nachts zo'n 11 uur en overdag 2 keer 1 tot 1,5 uur. Langer mogen de dutjes overdag niet duren, omdat uw kind anders problemen zal krijgen met zijn nachtelijke slaap.

Sommige ouders maken hun baby niet graag wakker, omdat ze denken dat zijn lichaam de slaap nodig heeft. Om het gezonde slaapritme niet in gevaar te brengen, is het echter beter kinderen die overdag uitgesproken lang slapen, zachtjes te wekken. Het beter dat uw kind overdag wat zeurderig is na het wekken dan dat het uitgeslapen is rond bedtijd en beziggehouden wil worden. Houd u overdag veel en intensief met uw baby bezig wanneer hij wakker is. De langste wakkere fase, zo'n 4 tot 5 uur, moet 's avonds voor de bedtijd zijn. Ook dat draagt bij tot het vlot in- en doorslapen.

In het 2e levensjaar

In het 2e levensjaar hebben kinderen zo'n 13 uur slaap per dag nodig. Indien het kind 's nachts 11 uur slaapt, blijft er nog tijd voor een middagdutje over. Sommige baby's hebben al op 10 maanden genoeg met één middagdutje, bij andere duurt dat tot ze 1,5 jaar oud zijn.

In het 3e levensjaar

Hoe ouder uw kind wordt, hoe minder slaap het nodig heeft. Vanaf het 3e levensjaar slapen kinderen nog maar zo'n 12 uur. Veel kinderen laten het middagdutje dan al achterwege, sommige blijven een middagdutje doen tot ze naar de kleuterschool gaan.

De onderstaande tabel geeft een beeld van de gemiddelde slaapbehoefte van baby's tijdens hun eerste 3 levensjaren.

Leeftijd ‘s Nachts Middagdutjes
0-3 maanden 16 tot 20 uur per dag (slaapperiodes van 4 uur)  
3-6 maanden 8 tot 12 uur 2 (2 tot 3 uur elk)
6-12 maanden 10 tot 12 uur 2 (1 tot 2 uur elk)
1 jaar 10 tot 11 uur 1 tot 2 (1 tot 2 uur elk)
2 jaar 11 tot 12 uur 1 (1 tot 2 uur)
3 jaar Ongeveer 12 u Eventueel 1 middagdutje

Let op! Deze informatie is louter indicatief. Ieder kind is anders en de behoeften van uw baby kunnen afwijken van de bovenstaande tabel. Neem contact op met een professioneel medicus indien u zich zorgen maakt over iets. Vul het slaapdagboek in deze gids in om het slaapritme van uw baby te analyseren. Dat kan handig zijn tijdens het consult.

Het slaapdagboek van HiPP downloaden.

Welkom op HiPP.be
fr | nl