Zo slaapt uw baby veilig

Advies rond slaap

In zeldzame gevallen wordt de plotselinge en onverwachte dood van een ogenschijnlijk gezond jong kind van één maand tot één jaar vastgesteld tijdens zijn slaap. Dit is wiegendood. Het is mogelijk om een aantal factoren te beïnvloeden om het risico op wiegendood te beperken. De slaapomgeving van uw kind is een van de belangrijkste elementen.

De aanbevelingen zijn wetenschappelijk en in de praktijk bewezen :

Rugligging braaksel

Uw baby moet vanaf de 1e dag en altijd - dus ook overdag - op zijn rug slapen. Dat is de belangrijkste voorzorgsmaatregel voor een veilige slaap. Het risico van wiegendood wordt daarmee met 50 % verlaagd.

De vrees dat uw baby in de rugligging braaksel zou kunnen inslikken of zelfs erin zou kunnen stikken, is volgens experten volledig ongegrond. Helaas is deze misopvatting voor veel ouders nog een reden om niet voor deze veilige slaappositie te kiezen.

Wanneer uw baby wakker en actief is, moet hij op de buik gelegd worden, zodat hij leert zijn hoofdje op te richten. Later, wanneer uw baby zich op eigen kracht op zijn buik kan draaien om te slapen, mag u hem in deze positie laten verder slapen. In dat ontwikkelingsstadium is de kans op wiegendood zeer klein en speelt de slaappositie niet zo'n grote rol meer.

Slaapzak in plaats van deken

Een babyslaapzak van de juiste grootte kan niet weggetrappeld of over het hoofd getrokken worden. Leg geen dekens of kussen in het bedje van uw baby. Dat is belangrijk, want uw baby kan zijn hoofdje daaronder begraven en zo zichzelf in gevaar brengen.

De vuistregel voor de juiste grootte is: lichaamsgrootte plus 10 cm in alle richtingen. De halsopening mag niet groter dan de hoofdomtrek. Er zijn al slaapzakken verkrijgbaar voor pasgeborenen.

Bescherming tegen oververhitting

De babyslaapkamer mag ook in de winter niet warmer zijn dan 18 °C. De ideale slaaptemperatuur is 16 °C - 18 °C. De handjes en voetjes van uw baby mogen koud aanvoelen, dat wil niet zeggen dat hij het koud heeft. Om te slapen heeft uw baby niet meer nodig dan een luier, een body, een pyjama en een slaapzak - bij hoge kamertemperatuur in de zomer volstaat minder. Wanneer uw baby zweet aan zijn nek, is de omgeving te warm.

Leg uw baby niet te slapen met een mutsje op. Via zijn onbedekte hoofd kan hij zijn temperatuur het best regelen. Warmwaterkruiken en warmtedekens - indien deze al nodig zijn -  mogen alleen gebruikt worden om het bedje voor te verwarmen. Tijdens het slapen zijn ze onnodig en gevaarlijk. Een schapenvacht of iets dergelijks hoort ook niet in een babybed.

Sigarettenrook is schadelijk

Roken in de buurt van de baby verhoogt het risico op ziektes en wiegendood. Gelieve niet te roken in de woonomgeving of in de aanwezigheid van de baby.

Eigen babybed in de slaapkamer van de ouders

In zijn 1e levensjaar moet de baby in uw slaapkamer in zijn eigen bedje slapen.

Borstvoeding is gezond

Indien mogelijk geeft u uw baby het best 4-6 maanden lang borstvoeding. Dat sterkt zijn organisme en zijn immuunsysteem.

Welkom op HiPP.be
fr | nl