Huilen en schreien

Wat te doen wanneer uw baby huilt?

Huilen en uw nabijheid

Wanneer uw baby huilt, is uw eerste reactie dat u hem wilt opnemen of u bij hem wilt zetten, om hem gerust te stellen. U doet automatisch het juiste! Huilen is een signaal van uw kind dat het zich niet goed voelt. Wanneer uw baby huilt, heeft hij de zekerheid nodig dat u daar bent en dat hij niet alleen is.

Hoe kunt u uw huilende baby het best helpen?

  • Wanneer uw kind hongerig is, zult u hem niet lang kunnen troosten door hem op de arm te nemen. Wanneer de laatste maaltijd al meer dan 2 uur geleden is, moet u uw baby aan de borst leggen of een flesje geven. Indien hij echter pas 1 uur daarvoor nog goed gegeten heeft, kan honger nauwelijks de oorzaak van het huilen zijn. U probeert dan beter uw baby op te nemen, hem nogmaals te laten boeren en de volgende maaltijd nog wat uit te stellen. Indien er te weinig tijd is tussen de maaltijden, is de maag van uw baby nog niet leeg van de vorige maaltijd en zal uw baby waarschijnlijk nog harder gaan huilen!
  • Ook winderigheid kan aan de oorzaak liggen van het gehuil. Dit doet zich bijvoorbeeld voor wanneer er nog lucht in de maag zit en het kind na de laatste maaltijd niet voldoende geboerd heeft. U neemt uw baby dan het best op, zodat hij nog eens een boertje kan laten. Soms helpt het ook het kind lichtjes te wiegen of zijn buikje te masseren met zachte, cirkelende bewegingen in de richting van de wijzers van de klok. Daardoor komen de luchtbellen in de darm los, waarvan uw baby zich nauwelijks zelf kan bevrijden. Ook een gezonde darmflora met melkzuurbacteriën helpt tegen winderigheid. Meer over deze kleine helpers leest u hier.

Tip: Wanneer u melkvoeding voor pasgeborenen geeft, kan het ook helpen dat u het flesje niet schudt, maar de voeding eerst mengt met een vork en dan in het flesje giet, zodat er niet te veel lucht in de voeding komt. Bij aanhoudende winderigheid kan ook een buikmassage met handwarme olie - en vaak ook venkel- of buikthee helpen.

  • Controleer of de luier nat is dan wel of de billetjes misschien open liggen.
  • Misschien huilt uw baby omdat hij het koud heeft. De kleintjes zijn nog zeer gevoelig voor koude. Om het bedje warmer te maken kunt u voor de bedtijd een speciale warmwaterkruik voor baby's met een badstof overtrek in het bedje leggen. Let er in ieder geval op dat het warme water niet kan ontsnappen en dat het niet te heet is! Wanneer u uw baby in het bedje legt, neemt u de warmtefles weer uit het bed.
  • Baby's huilen echter ook als ze het te warm hebben. Uw baby zweet in zijn nek: Controleer of u hem niet te warm aangekleed hebt. Voor de kleding zijn natuurlijke vezels optimaal, omdat ze een goede warmte-uitwisseling met de omgeving mogelijk maken. Uw baby zal dan niet te warm maar ook niet te koud ingepakt zijn. Wollen jasjes en mutsen zijn alleen nodig voor buiten, en ook maar alleen als het kil is of er wind staat.

Tip: Zing een slaapliedje voor uw kind of vertel hem iets. Vaak volstaat het geluid van uw stem of het gevoel dat u dicht bij hem bent, om hem gerust te stellen.

Welkom op HiPP.be
fr | nl