Beetje bij beetje een borstvoedingsexpert worden

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor uw kindje. Maar net zoals de juiste ademhalingstechnieken bij de geboorte, moet het geven van borstvoeding aangeleerd worden. Indien je onzeker bent over borstvoeding, laat je best een vroedvrouw bij je thuis komen. Het ziekefonds komt hierin tussen.

Vroedvrouwen zijn specifiek opgeleid voor problemen bij de borstvoeding. In de eerste 10 dagen na de geboorte kan je dagelijks beroep doen op hun hulp op kosten van het ziekenfonds. De adressen van gevestigde, onafhankelijke vroedvrouwen kunnen worden gevonden door online research, door navraag te doen bij kennissen die kinderen hebben of via uw arts.

  • Geef borstvoeding wanneer jouw kind honger heeft. Dit geeft signalen aan uw melkklieren om meer melk te produceren. Op deze manier wordt de hoeveelheid melk aangepast aan de behoeften van jouw baby.
  • Vind een comfortabele en rustige plek waar je ongestoord borstvoeding kan geven.
  • Het hoofdje van de baby moet in de plooi van jouw arm liggen en het lichaam op jouw onderarm. Jouw hand moet het zitvlak van de baby vasthouden. Met jouw vrije hand hou je de borst vast met de duim boven de tepel, de andere vingers eronder. Begeleid jouw baby naar de borst, en zorg ervoor dat de neus vrij blijft.
  • Correct aanleggen is belangrijk: raak met de tepel zachtjes de lippen van de baby aan, tot deze zijn of haar mondje opent. Zorg ervoor dat jouw kind niet uitsluitend aan de tepel zuigt – dit kan pijnlijk worden. De tepel moet grotendeels in de mond van de baby zitten. Dit is de enige manier om jouw baby juist te laten drinken en ervoor te zorgen dat jouw tepels niet pijnlijk worden.
  • Laat jouw kind altijd een borst leegdrinken: dit is belangrijk omdat het vetgehalte toeneemt wanneer die bijna leeg is. Deze calorierijke melk zorgt niet alleen belangrijke vetzuren, maar is ook zeer vullend voor jouw kindje. Bied nadien altijd de andere borst aan en laat jouw kind drinken tot hij of zij uit zichzelf ophoudt. Begin de volgende borstvoeding met de borst die het laatst werd aangeboden. Jouw goed voor de melkproductie.
  • Om de baby van de borst weg te nemen, is het best om jouw pink in de mondhoek van jouw baby te duwen om het vacuüm te doorbreken. Dan kan het kind gemakkelijk van de borst worden genomen.
  • Laat je niet ontmoedigen als het geven van borstvoeding niet zo vlot verloopt in het begin. Jij en jouw baby vormen een uniek team. En zoals bij elk Team gaat, is het mogelijk dat er wat training nodig is voordat alles perfect gaat. Geef jezelf en jouw baby een beetje tijd en blijf kalm. Jouw vroedvrouw zal met plezier advies en ondersteuning bieden. Bekijk onze video over borstvoeding voor meer tips.