Menu

Beetje bij beetje een borstvoedingsexpert worden

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor uw kind. Maar net zoals de juiste ademhalingstechnieken bij de geboorte moet het geven van borstvoeding aangeleerd worden. Indien u onzeker bent over borstvoeding, laat dan een vroedvrouw bij u thuis komen. De ziekteverzekering komt hierin tussen.

Vroedvrouwen zijn specifiek opgeleid voor problemen bij de borstvoeding. In de eerste 10 dagen na de geboorte kunt u dagelijks gebruik maken van hun hulp op kosten van de ziekteverzekering. De adressen van gevestigde, onafhankelijke vroedvrouwen kunnen worden gevonden in de gele gids, door navraag te doen bij kennissen die kinderen hebben of via uw arts

  • Geef borstvoeding wanneer uw kind honger heeft. Dit geeft signalen aan uw melkklieren om meer melk te produceren. Op deze manier wordt de hoeveelheid melk aangepast aan de behoeften van uw kind.
  • Vind een comfortabele en rustige plek waar u ongestoord borstvoeding kunt geven.
  • Het hoofdje van de baby moet in de plooi van uw arm liggen en het lichaam op uw onderarm. Uw hand moet het zitvlak van de baby vasthouden. Met uw vrije hand houdt u de borst vast met de duim boven de tepel, de andere vingers eronder. Begeleid uw baby naar de borst, zorg ervoor dat de neus vrij blijft.
  • Correct aanleggen is belangrijk: raak met de tepel zachtjes de lippen van de baby aan, tot deze zijn of haar mondje opent. Zorg ervoor dat uw kind niet uitsluitend aan de tepel zuigt – dit kan pijnlijk worden. De tepel moet grotendeels in de mond van de baby zitten. Dit is de enige manier om uw baby juist te laten drinken en ervoor te zorgen dat uw tepels niet pijnlijk worden.
  • Laat uw kind altijd een borst leegdrinken: dit is belangrijk omdat het vetgehalte vermeerdert wanneer die bijna leeg is. Deze calorierijke melk levert niet alleen belangrijke vetzuren, maar is ook zeer vullend voor uw kind. Bied nadien altijd de andere borst aan en laat uw kind drinken tot hij of zij uit zichzelf ophoudt. Begin de volgende borstvoeding met de borst die het laatst werd aangeboden. Dit is goed voor de melkproductie.
  • Om de baby van de borst weg te nemen, is het best om uw pink in de mondhoek van uw baby te duwen om het vacuüm te doorbreken. Dan kan het kind gemakkelijk van de borst worden genomen.
  • Laat u niet ontmoedigen indien het geven van borstvoeding in het begin niet vlot gaat. U en uw baby vormen een uniek en eenmalig team. En zoals bij elk team is het mogelijk dat er wat training nodig is voordat alles perfect gaat. Geef uzelf en uw baby een beetje tijd en blijf kalm. Uw vroedvrouw zal met plezier advies en ondersteuning bieden. Bekijk onze video over borstvoeding voor meer tips.