Goede bronnen van foliumzuur
Sla, groenten (bv. broccoli), tomaten, aardappelen, eieren, vlees en volkorenproducten zijn rijk aan foliumzuur. Foliumzuur is echter heel gevoelig. Hitte, licht en zuurstof zullen het bijna helemaal vernietigen en ondoeltreffend maken. Tijdens de zwangerschap is het bijna onmogelijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen via het voedsel. Een zwangere vrouw zou ongeveer 20 kg broccoli per dag moeten eten om aan de verhoogde behoefte aan foliumzuur te kunnen voldoen.
Daarom zijn voedselmiddelen verrijkt met foliumzuur en speciale voedingssupplementen van groot belang voor moeder en kind tijdens deze gevoelige fase van het leven. Bovendien wordt foliumzuur zeer snel opgebruikt door het lichaam, vooral wanneer tweelingen of meerlingen verwacht worden, of in het geval van zwangerschappen die elkaar zeer snel opvolgen. Het is goed om uw foliuminname altijd in het oog te houden, niet alleen tijdens de zwangerschap. Uw voorraad zou reeds voor de zwangerschap moeten zijn aangevuld!
Voor vrouwen met een kinderwens is een voldoende opname van foliumzuur belangrijk, nog voordat u beseft dat u zwanger bent.
Deficiëntiesymptomen
Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot vermoeidheid en zwakte. In extreme gevallen kunnen onregelmatigheden voorvallen in de ontwikkeling van het kind, zoals de zogenaamde “open rug”, een afwijking veroorzaakt door het niet volledig sluiten van de neurale buis. Andere mogelijke gevolgen: hazenlip en gespleten verhemelte. Daarom is de opname van foliumzuur bijzonder belangrijk tijdens de embryonale fases (het eerste trimester van de zwangerschap).