De ultieme vitamine voor moeders - foliumzuur

Waarom is foliumzuur zo belangrijk?

Foliumzuur is de ultieme “vitamine voor moeders”, omdat aanstaande moeders een aanzienlijke verhoogde behoefte hebben aan foliumzuur. Terwijl de behoefte voor de zwangerschap ongever 400 µg bedraagt, stijgt dit tot 600 µg tijdens de zwangerschap. Dat is een toename van 50%!

In het algemeen is de inname van foliumzuur door voedsel niet voldoende. Foliumzuur behoort tot de groep van B-vitaminen. Het is zeer divers: enerzijds is het van belang bij de celdeling en draagt het aanzienlijk bij tot de vorming van nieuwe cellen. Anderzijds ondersteunt het de vorming van het bloed en de ontwikkeling van de hersenen.

Goede bronnen van foliumzuur

Sla, groenten (bv. broccoli), tomaten, aardappelen, eieren, vlees en volkorenproducten zijn rijk aan foliumzuur. Foliumzuur is echter heel gevoelig. Hitte, licht en zuurstof zullen het bijna helemaal vernietigen en ondoeltreffend maken. Tijdens de zwangerschap is het bijna onmogelijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen via het voedsel. Een zwangere vrouw zou ongeveer 20 kg broccoli per dag moeten eten om aan de verhoogde behoefte aan foliumzuur te kunnen voldoen.

Daarom zijn voedselmiddelen verrijkt met foliumzuur en speciale voedingssupplementen van groot belang voor moeder en kind tijdens deze gevoelige fase van het leven. Bovendien wordt foliumzuur zeer snel opgebruikt door het lichaam, vooral wanneer tweelingen of meerlingen verwacht worden, of in het geval van zwangerschappen die elkaar zeer snel opvolgen. Het is goed om uw foliuminname altijd in het oog te houden, niet alleen tijdens de zwangerschap. Uw voorraad zou reeds voor de zwangerschap moeten zijn aangevuld!

Voor vrouwen met een kinderwens is een voldoende opname van foliumzuur belangrijk, nog voordat u beseft dat u zwanger bent.

Deficiëntiesymptomen

Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot vermoeidheid en zwakte. In extreme gevallen kunnen onregelmatigheden voorvallen in de ontwikkeling van het kind, zoals de zogenaamde “open rug”, een afwijking veroorzaakt door het niet volledig sluiten van de neurale buis. Andere mogelijke gevolgen: hazenlip en gespleten verhemelte. Daarom is de opname van foliumzuur bijzonder belangrijk tijdens de embryonale fases (het eerste trimester van de zwangerschap).