De lichaamstaal van een baby

Baby’s kunnen niet praten, maar door lichaamstaal uitdrukken wat ze willen kunnen ze maar al te goed. Dus wat betekent het wanneer baby’s fronsen of in het rond schoppen?

Mond

Een lachende baby: deze lichaamstaal kan onmogelijk verkeerd worden geïnterpreteerd. Baby’s zien er tevreden uit wanneer ze glimlachen. Weet dat baby’s geen specifieke reden nodig hebben om gelukkig te zijn. Door te lachen vertelt uw baby tegen u: ‘Alles gaat prima met mij!’

Wanneer baby’s met hun lippen smakken of aan hun vingers zuigen dan betekent dit vaak dat ze honger hebben. Als ze dit echter onmiddellijk na het drinken doen en geen andere tekenen vertonen die wijzen op honger, dan proberen ze waarschijnlijk om zichzelf te troosten door te zuigen. Dit is een instinctieve reflex die bij veel baby’s voorkomt.

Ogen

Baby’s willen verscheidene zaken duidelijk maken wanneer ze u met grote, ronde ogen aanstaren. Ouders leren al snel of een baby met grote ogen bijzonder aandachtig is, gelukkig is, angst of verwondering ervaart. Wanneer de ogen van een baby klein lijken, met de oogleden half gesloten, dan wijst dit mogelijk op verveling of vermoeidheid.

Opgetrokken wenkbrauwen betekenen dat uw baby verrast is. Rimpeltjes rond de ogen en op het voorhoofd wijzen erop dat uw baby zich niet goed voelt.

Wanneer de ogen van uw baby een beetje glazig zijn dan probeert hij of zij zich te ontspannen. Waarschijnlijk heeft uw baby behoefte aan een rustig en stil plekje.

Armen en benen

Baby’s die slaan en schoppen doen dit omwille van verschillende redenen. Om deze bewegingen correct te kunnen interpreteren is het belangrijk om te kijken wat uw baby nog allemaal doet. Soms zullen baby’s schoppen om aandacht te krijgen zodat ze kunnen spelen. Als baby’s druk doen terwijl ze schoppen en er heel rusteloos uitzien, dan kan dit betekenen dat ze ergens last van hebben, bijvoorbeeld flatulentie of koliek. Baby’s die lachen en kirren terwijl ze schoppen proberen slechts om hun geluk uit te drukken!

De lichaamstaal van een baby is uniek en kan niet altijd correct worden geïnterpreteerd. Als ouders moeten jullie de baby beter leren kennen, hun signalen correct leren interpreteren en begrijpen wat hij of zij jullie probeert duidelijk te maken.