Waarom heeft uw kind 7 keer meer vitamine D nodig?

De eerste verjaardag is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van uw kind. Het begint de wereld te ontdekken. Toch zijn kinderen geen kleine volwassenen, ook al eten ze dezelfde maaltijden. Tot de schoolleeftijd is een aangepaste voeding erg belangrijk. Voor een gezonde botopbouw heeft uw kind 7 keer meer vitamine D per kg lichaamsgewicht nodig dan uzelf.

Om stevige botten te vormen, zijn vooral calcium en vitamine D belangrijk.

Calcium vormt de basis voor de botten. Vitamine D is nodig voor een normale ontwikkeling van botten en tanden en ondersteunt het immuunsysteem.

Tot het derde levensjaar is dat nog niet volledig ontwikkeld. Naast vitamine D helpen ook vitamine A en C het immuunsysteem.

Het lichaam kan vitamine D weliswaar zelf produceren, maar bijv. zonnestralen helpen om het niveau ervan te verhogen. Aangezien dat vooral in de wintermaanden niet zo eenvoudig is, zijn ook andere leveranciers van vitamine D essentieel. Slechts weinig voedingsmiddelen verschaffen ons lichaam voldoende van deze belangrijke vitamine. Zonder blootstelling aan zonlicht zouden kinderen louter theoretisch 10 tot 12 eieren, 1 kg champignons, 1,5 kg kaas en meer dan 125 g zalm moeten eten.

Wat helpt voor sterke botten?

Voedingsmiddelen met veel vitamine B en calcium eten en drinken: bijv. spinazie of broccoli voor calcium en vette vis als leverancier van vitamine D.

Bewegen en spieren kweken: bijv. door te kinderturnen. Samen met de juiste voeding zijn beweging en spierkracht een belangrijke bouwsteen voor gezonde botten.

Buiten spelen: bijv. tikkertje, hinkelen of met de bal spelen. Spelen in de frisse lucht en in de zon vinden kinderen niet alleen leuk, maar het zorgt ook voor gezonde botten. Vergeet daarbij nooit om te beschermen tegen de zon.

Een recent onderzoek wijst ook op de invloed van de seizoenen. Alleen in de zomer nemen kinderen voldoende vitamine D op, aangezien die voor meer dan 90% door de huid en slechts voor 5 - 10 % via de voeding opgenomen wordt.

De HiPP Groeimelk COMBIOTIK® kan hierbij echter helpen. Een onderzoek van Hower et al. uit 2013 toonde aan dat de daling van het vitamine D-gehalte bij peuters bij gebruik van HiPP 4 Groeimelk COMBIOTIK® en in de winter voorkomen werd. Meer zelfs: er werd een toename vastgesteld.