Eerstehulp voor uw baby op reis

Vergeet niet om uw kaart van de Europese ziekteverzekering mee te nemen op reis. Voor landen buiten de EU zult u ook een (buitenlandse) vorm van ziekteverzekering nodig hebben. Een doktersbezoek in het buitenland kan kostelijk zijn. Het is daarom handig om een extra reisziekteverzekering af te sluiten. Vergeet uw inentingsbewijs niet!

Risico op zonnebrand

Voor uw baby is zonnebrand niet alleen onprettig en pijnlijk, het verhoogt ook het risico op huidkanker.

Het is waar dat “Uw huid niets vergeet”.

Het risico om huidkanker te krijgen wordt verhoogd door herhaalde zonnebrand en frequente blootstelling aan UV, vooral tijdens de kindertijd en vroege puberteit. Een van de redenen hiervoor is dat herstelmechanismen voor door de zon veroorzaakte huidbeschadiging bij baby's en kleine kinderen nog niet volledig zijn ontwikkeld.

Bovendien is de huid reeds enige tijd beschadigd voordat de effectieve zonnebrand zichtbaar wordt. Het risico op langdurige schade zoals huidkanker wordt al vergroot voordat het rood worden van de huid zichtbaar wordt.

Vermijd dit risico door blootstelling aan de zon op een verantwoordelijke manier aan te pakken.

En indien zonnebrand op een dag toch voorvalt:

Gebruik kompressen met koud water, verdunde zwarte thee of karnemelk voor lichte brandwonden. Verkoelende lotions en crèmes kunnen ook de pijn verzachten. Gebruik nooit vette of olieachtige crèmes! Bij ernstige gevallen (vooral in combinatie met symptomen zoals overgeven, rillen en koorts) moet uw kind een arts bezoeken.

Insectenbeten

Leg uienringen op het getroffen gebied of koel af met water, ijswater of anti-allergene gels. In het geval van insentenbeten in het gebied van de mond of keel, geef uw kind ijsblokjes of een ijslolly om aan te zuigen en bezoek onmiddellijk een arts.

Constipatie

Heel vaak zullen een paar lepels perzik, peer of abrikoos helpen. Dit zal de stoelgang zachter maken. Ook pruim maakt de stoelgang zachter. Zorg ervoor dat uw baby voldoende vloeistof krijgt. Ook beweging of zachte massages kunnen de spijsvertering stimuleren. Raapleeg alstublieft een arts bij meer hardnekkige gevallen.

Eerstehulpdoos

Dit zou u mee moeten hebben:

  • Thermometer en zetpillen
  • Elektrolytoplossing in geval van diarree
  • Verbandmateriaal, pleisters, pincet
  • Ontsmettingsmiddel, gel/zalf voor instectenbeten en zonnebrand
  • Alle medicatie die uw baby regelmatig nodig heeft. Noodgevallendoos in uw handbagage!