Vitamine E beschermt de cellen

Waarom is vitamine E zo belangrijk?

Vitamine E behoort tot de groep van vetoplosbare vitaminen, wat inhoudt dat het uitsluitend in combinatie met vet door het lichaam kan worden verwerkt. Vitamine E is vooral goed voor de huid, het haar en de slijmvliezen. Maar het is ook betrokken bij de opbouw van spieren, het bindweefsel en de bloedvaten. Het lichaam heeft vitamine E nodig om een intact immuunsysteem te ontwikkelen. Vitamine E beschermt de celwanden tegen agressieve bestanddelen van zuurstof door de zogenaamde vrije radicalen te vangen en te neutraliseren.

Goede bronnen van vitamine E

Plantaardige gewassen die rijk zijn aan vet zijn meestal ook goede bronnen van vitamine E. Tarwekiemen, saffloer- en zonnebloemolie, amandelen en noten behoren tot de beste bronnen van vitamine E. Volkorenproducten bevatten ook een kleine hoeveelheid vitamine E.

Deficiëntiesymptomen

Droge, rimpelige huid is over het algemeen het eerste teken van een tekort aan vitamine E. Tegelijkertijd voelt u zich moe en prikkelbaar. Het metabolisme van de spieren werkt niet helemaal en de vorming van rode bloedcellen kan ook teruggebracht zijn.