Wat te doen bij constipatie?

Bijna elke aanstaande mama heeft last van haar spijvertering: harde stoelgang en constipatie zijn vaak voorkomende klachten. Hier bestaan vele redenen voor. Enerzijds is het de schuld van de hormonen omdat deze de ingewandsspieren blokkeren waardoor zij trager bewegen. Anderzijds zet de baarmoeder uit en duwt de darmen opzij. En bovendien drinken veel zwangere vrouwen simpelweg niet voldoende.

In plaas van de aanbevolen 1,5 tot 2 liters, drinken veel aanstaande moeder nauwelijks de helft daarvan, of bijna helemaal niets. Grijpen naar een fles mineraalwater zou een gewoonte moeten worden. Fruit en kruidentheeën stimuleren de spijvertering eveneens.

Voeding kan veel doen om uw spijsvertering terug in orde te brengen. Wat u nu nodig heeft is ondersteuning voor uw ingewanden. Het magische woord is voedingsvezels. Deze komen voor in volkorenproducten, muesli, vers fruit en groenten. Samen met vloeistof zwellen zij op en verzachten de inhoud van de darmen. U kunt uw spijvertering nog extra stimuleren met melkzuurculturen die gevonden worden in melk en yoghurtproducten.

Zachte uithoudingssporten stimuleren de darmperistaltiek eveneens en dragen bij tot een betere spijsvertering. Indien deze maatregels nog steeds niet helpen, dan dient u een arts te raadplegen!