Slaaptips voor uw baby

Aan het einde van de zwangerschap is het niet altijd gemakkelijk om nog van een goede nachtrust te genieten. De echte geduldsproef komt echter tijdens het eerste levensjaar van uw baby. Het goede nieuws is dat dit volkomen normaal is! Tijdens de eerste maanden hebben baby's 's nachts eten nodig, en zij zullen niet twijfelen om dit duidelijk te maken.

Zorg er echter voor dat u uw eigen behoeften niet verwaarloost. Uw heeft uw energie nodig voor de alledaagse taken en om te kunnen genieten van een actieve en leuke dag met uw kind.

Bezig zijn overdag zorgt voor een rustige nacht

Overdag willen baby's vermaakt worden. Zij willen eten, kijken, grijpen, luisteren, kruipen en spelen. Wanneer uw kind geen behoefte toont om actief te zijn, het hoofd afwendt, geeuwt en in de ogen wrijft – gun hem of haar wat vrije tijd. Dat betekent niet dat de baby moet slapen. Soms kunnen korte rustpauzes met knuffelen en dagdromen voldoende zijn.

Veel baby's ouder dan 6 maanden hebben slechts 2 dutjes overdag nodig van elk 90 minuten 's morgens en in de namiddag. Kinderen ouder dan 1 jaar zijn vaak tevreden met een dutje na de middag van ongeveer  1 uur.

Maak van de nacht geen dag

Blijf kalm wanneer uw kind 's nachts wakker wordt. Houd het licht gedimd en vermijd luide geluiden. Neem uw baby niet onmiddellijk uit bed. Spreek in plaats met een geruststellende, kalme stem of zing zachtjes een liedje waar uw kind van houdt.

Na ongeveer zes maanden zullen veel baby's niet langer behoefte hebben aan een maaltijd 's nachts. Observeer of uw kind effectief hongerig is wanneer hij of zij 's nachts wakker wordt, of als ze de borst of de fles gebruiken als een manier om terug in slaap te vallen. Controleer, wanneer uw baby honger heeft, of zij 's avonds een voldoende vullende maaltijd hebben gekregen. Anders kunt u proberen om het avondeten een kleine beetje uit te stellen.

Routines en rituelen

Om een geschikt slaappatroon te vinden moet u eerst een gezond ritme overdag hebben. Dit omvat een bepaalde volgorde van regelmatige maaltijden aangepast aan de leeftijd van uw baby. Tijdens de eerste maanden kunt u reeds een vaste avondmaaltijd vastleggen. Dit zal uw baby helpen om een natuurlijk dag- en nachtritme te ontwikkelen.

Routines bij het slapen gaan maken het voor uw kind gemakkelijker om zich klaar te maken om te gaan slapen. Vaste bedtijden en een vast avondprogramma zijn de beste slaapmiddelen. Veel opwinding, spelen en gelijkaardige activiteiten worden het best in de namiddag ingepland. Begin de avonden met prentenboeken, rijmpjes of knuffelen in de zetel. Daarna is het tijd voor een bad, om de tanden te poetsen en dan naar bed. Breng enkele ogenblikken door naast het bed, zing liedjes of vertel een slaapverhaaltje. Vergeet uw nachtzoen niet.

Geef uw baby een vaste slaapplaats. Kinderartsen raden aan om een afzonderlijk bed vanaf de geboorte naast het bed van de ouders te plaatsen. Wanneer baby's wakker worden zal hun bed en omgeving vertrouwd zijn. Op deze manier zullen zij uit zichzelf terug in slaap vallen, zonder hulp van de ouders.