Huilen en schreeuwen

Wat te doen wanneer de baby huilt?

Wanneer uw kleintje huilt zal uw eerste reactie zijn om hem of haar op te pakken of ernaast te gaan zitten om hem of haar te kalmeren. Instictief heeft u dan reeds het juiste gedaan! Door te huilen geven kinderen aan dat ze zich niet goed voelen. Wanneer zij huilen willen ze  gerustgesteld worden dat u er bent en dat ze niet alleen zijn. 

Wat moet u doen wanneer uw baby huilt?

  • Uw kind oppakken wanneer het honger heeft zal hen niet lang gelukkig houden. Indien de laatste maaltijd meer dan 2 uur geleden was, probeer dan om borstvoeding of een fles te geven. Wanneer de laatste maaltijd slechts 1 uur geleden was, dan is het onwaarschijnlijk dat honger de reden is voor het huilen. Probeer om uw baby op te pakken, opnieuw te laten boeren en wacht een beetje tot de volgende maaltijd. Wij raden dit aan omdat uw baby waarschijnlijk nog meer zal huilen indien de intervals tussen de maaltijden te kort zijn en de maag van de baby dan niet leeg en nog bezig zal zijn met de vorige maaltijd!
  • Winderigheid kan ook een oorzaak zijn dat baby's huilen. Het komt bijvoorbeeld voor wanneer er nog lucht in de maag zit en wanneer het kind na de laatste maaltijd niet voldoende heeft geboerd. Probeer uw baby voorzichtig op te pakken en laat hem of haar nog een keer boeren. Soms helpt het ook om het buikje zacht te masseren met lichte, cirkelvormige bewegingen met de klok mee. Dit zal de luchtbubbels in de ingewanden doen oplossen waar uw baby zelf niet vanaf geraakt. U kunt venkelolie of een olie tegen winderigheid gebruiken voor de buikmassage. Dit zal de maag kalmeren.

De zogenaamde “vliegtuigverkoudheid” kan ook helpen bij winderigheid: leg uw baby op zijn of haar buik op uw onderarm. Ondersteun het hoofdje van uw baby met uw hand. Het is ook mogelijk om dit omgekeerd te doen met het hoofdje in uw elleboog. U kunt uw kind gemakkelijk dragen op deze manier, of knuffelen.

Wanneer er geen verbetering optreedt, dan raden wij aan om een kinderarts te raadplegen

Tip: geef uw baby in deze rusteloze tijd een kalm en veilig gevoel. Blijf bij uw kind, houdt hem of haar vast of wieg zachtjes. Zorg voor een kalm en regelmatige dagelijks ritme.

  • Controleer of de luier vol is en of de billetjes van uw baby pijn doen.
  • Miscchien huilt uw baby omdat hij of zij het koud heeft. Baby's zijn nog heel gevoelig aan koude. Wanneer u het bed voor het slapen gaan wenst op te warmen, dan kunt u een speciale warmwaterkruik voor baby's gebruiken met een stoffen omhulsel. Zorg er in dat geval voor dat het water niet kan lekken en dat de kruik niet te warm is! Neem de warmwaterkruik eerst weg wanneer u uw baby naar bed brengt.
  • Sommige baby's huilen ook wanneer zij het te warm hebben. Indien uw baby zweet aan de hals, controleer dan met uw hand of ze niet te warm zijn aangekleed. Natuurlijke vezels zijn ideaal voor kledij omdat deze een goede warmteuitwisseling mogelijk maken met de omgeving. De baby zal er niet te warm in krijgen, maar zal ook niet te licht gekleed zijn. Wollen jassen en petten zijn uitsluitend nodig voor buiten en alleen wanneer het koud of winderig is.

Tip: wanneer u kind huilt, zing dan een wiegeliedje of vertel een verhaal. Vaak zal het geluid van uw stem of het gevoel dat u nabij bent hem of haar reeds geruststellen.