Jodium voor de schildklier

Waarom is jodium zo belangrijk?

Jodium is bijzonder belangrijk voor het volledige metabolisme van het lichaam en in het bijzonder voor de schildklierhormonen, die de energiebalans van het lichaam in evenwicht houden en bijgevolg belangrijk zijn voor de lichamelijke en mentale ontwikkeling. En het zijn precies deze hormonen die jodium nodig hebben als “brandstof”. Een tekort aan jodium zal de schildklier doen uitzetten – zelfs zichtbaar. De welbekende krop wordt ook goiter genoemd.

Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) staat Duitsland in de lijst van gebieden in de wereld waar jodiumtekort ook vandaag nog een probleem is. Dit is nog niet echt bekend, noch het feit dat jodium zo belangrijk is voor het metabolisme.

Omdat de vorming van de schildklierhormonen begint rond de 12de week van de zwangerschap, is het nog belangrijker voor aanstaande moeders om ervoor te zorgen dat ze voldoende jodium binnen krijgen. Zij moeten niet alleen aan hun eigen behoeften voldoen, maar mogen niet vergeten dat er een verhoogde behoefte aan jodium is omwille van de zwangerschap.

Goede bronnen van jodium

Over het algemeen is alles dat uit de zee komt rijk aan jodium. Een portie van 200 g kabeljauw of 100 g koolvis zal voldoen aan de dagelijkse behoefte van 230 µg. Een andere bron van jodium is gejodeerd tafelzout. Tijdens de zwangerschap en het zogen wordt een correcte inname van jodium sterk aanbevolen voor de gezondheid van uw baby. Een ideale toevoer van jodium is uitsluitend mogelijk door voedingssupplementen te nemen.

Deficiëntiesymptomen

Jodiumtekort tijdens de zwangerschap kan leiden tot een slechte lichamelijke en mentale ontwikkeling van de baby. Maar er is meer: jodiumtekort kan ook later hoor-en spraakproblemen veroorzaken.