Zink – de motor voor enzymen

Waarom is zink zo belangrijk?

In termen van hoeveelheid is zink een secundair mineraal met een gehalte van slechts twee gram in het hele lichaam. Deze twee gram zijn echter essentieel voor een goede stofwisseling, omdat zink verantwoordelijk is voor talrijke functies in het lichaam.

De hoofdfunctie is de activatie van enzymen. Meer dan 70% van alle enzymen hebben zink nodig als “motor”; zij worden uitsluitend dankzij zink geactiveerd. Enzymen zijn zoals kleine katalysators: zij vergemakkelijken elke soort reactie in het lichaam.

De positieve invloed van zink op het immuunsysteem wordt duidelijk door het feit dat zink de wondheling beïnvloedt. Bovendien is het onmisbaar als een stabilisator voor de celwanden, voor de opslag van insuline en voor het vitaliseren van huid en haar.

Goede bronnen van zink

Het lichaam van een zwangere vrouw heeft 10 mg zink per dag nodig (zogende vrouwen 12 mg). Zink vindt men terug in rund en lever, maar ook in erwten, haver en tarwe.

Deficiëntiesymptomen

Indien het lichaam niet voldoende zink krijgt, dan genezen wonden minder snel en zal het kind waarschijnlijk niet voldoende groeien. De eerste alarmsignalen voor een tekort aan zink zijn geur- en smaakafwijkingen bij de aanstaande moeder, die na enige tijd kunnen verdwijnen. Toch mag u deze niet te licht opnemen– raadpleeg uw arts indien u twijfelt.