Wanneer zal mijn baby beginnen de nacht door te slapen?

Het moment dat uw baby begint de nacht door te slapen is zeer individueel. Als ouders is de beste manier om gezonde slaapgewoonten aan te moedigen door aan de specifieke behoeften van uw kind te voldoen.

Vanaf ongeveer de 6 de maand hebben kinderen 's nachts niet langer voedsel nodig omdat rond deze leeftijd het ritme van honger en voldaan zijn bij een gezond kind zich zal hebben verplaatst naar overdag. Korte perioden van wakker zijn is echter normaal. In het ideale geval zal uw baby daarna spoedig weer vanzelf in slaap vallen.  

Uw kind kan omwille van vele redenen wakker worden

Gelieve er rekening mee te houden dat wakker worden of 's nachts huilen vele redenen kan hebben. Naast honger, dorst of een vuile luier zijn er nog andere redenen – zoals tandjes die uitkomen, krachtige groeiperiodes, infecties of als gevolg van een drukke dag. Deze kunnen er allemaal voor zorgen dat een kind ongewoon slaapgedrag vertoont: wakker worden, brabbelen of weer om borstvoeding of de melkfles vragen. Sommige baby's huilen en schreeuwen als ze affectie nodig hebben of simpelweg om stress af te laten. Jammer genoeg bestaat er geen toverformule om uw baby de nacht door te laten slapen. Het kan ook voorvallen dat een baby die altijd de nacht door heeft geslapen plotseling terug begint wakker te worden 's nachts. Dit zal gewoonlijk slechts een korte fase zijn die zal voorbijgaan. 

Het is belangrijk om zich aan dagelijkse routines te houden

Het is belangrijk om consequent dagelijkse routines na te leven met regelmatige maaltijden, slaaptijden en andere activiteiten zoals buiten wandelen. Regelmatige bedtijdgewoonten zoals baden, eten, slaapverhaaltjes of wiegeliedjes zullen altijd een rustige atmosfeer creëren.

Het vraagt geduld

Verlies uw geduld niet wanneer uw kind niet onmiddellijk regelmatige slaapgewoonten kan ontwikkelen. Er bestaat geen toverformule voor. Uw heeft de slaap van uw kind niet in de hand. Wat u kan doen is uw kind helpen om een vast ritme te vinden en gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen. Verlies de moed niet wanneer andere ouders u vertellen dat hun baby's reeds de nacht door slapen. De definitie van de nacht door slapen is relatief, omdat het ook gebruikt wordt voor zuigelingen, ook al slapen zij slechts tot 5 of 6 uur 's morgens. Ouders met kleine kinderen moeten bereid zijn dat hun eigen slaap tijdens de eerste 3-4 jaar 's nachts vaak zal worden onderbroken.