Zuurstof dankzij ijzer

Waarom is ijzer zo belangrijk?

Ijzer voorziet moeder en kind van cruciale zuurstof. Een groot deel van het ijzer is voortdurend bezig met zuurstof te vervoeren van de longen naar het bloed en naar alle andere organen, vooral de hersenen. Tijdens de zwangerschap voorziet de moeder haar baby van ijzervoorraden voor de eerste vier levensmaanden. Pas vanaf dan kan een pasgeboren baby ijzer zelfstandig beginnen aan te maken.

Tijdens een zwangerschap zal de ijzerbehoefte verdubbelen. Een voldoende inname is bijzonder belangrijk naar het einde toe, wanneer de baby sneller groeit. Een juiste hoeveelheid ijzer is dus de perfecte start van het leven.

Een blik in het dossier van de moeder geeft informatie over haar ijzervoorraad. Belangrijk is het hemoglobineniveau, de hoeveelheid rode bloedpigment. Indien het niveau hoger is dan 12 g%, dan is de ijzervoorraad in orde. Een lager niveau dan 12 g% wordt als kritiek beschouwd.

Waardevolle bronnen van ijzer

Ijzer is niet altijd ijzer. Het zit zowel in plantaardig en dierlijk voedsel. Het lichaam kan beter omgaan met dierlijk ijzer, omdat ijzer dat niet afkomstig is van dieren moeilijk te absorberen is. Daarom hebben vegetariërs vaak problemen met hun ijzervoorraad. Maar er zijn veel manieren om uw ijzergehalte te stimuleren: vitamine C helpt het lichaam om meer ijzer te absorberen. Het is zinvol om ijzerrijke granen te combineren met bronnen van vitamine C, zoals fruit of fruitsap, om het meeste uit het voedsel te kunnen opnemen. Daarom is het een goed idee om een vleugje citroensap aan een saladedressing, fruit of muesli toe te voegen.

Maar ijzer heeft ook vijanden: looizuur blokkeert de ijzeropname en komt voor in zwarte thee, koffie en rode wijn.

Pruimen, havervlokken en vlees zijn rijk aan ijzer. Veel waardevolle ijzer kan ook worden gevonden in abrikozen.

De mythe over spinazie is niet meer zo populair als vroeger. Het werd aangenomen dat spinazie enorm rijk was aan ijzer. Tegenwoordig weten we dat spinazie een rijke bron van ijzer is, maar niet in die mate als ooit werd aangenomen. Honderd gram bevat ongeveer 3-4 mg ijzer.

Deficiëntieverschijnselen

Een gebrek aan ijzer is niet zonder gevolgen: symptomen die variëren van vermoeidheid en hoofdpijn tot slaapproblemen en misselijkheid. In extreme gevallen kan bloedarmoede, een gebrek aan bloed, optreden.