Vitamine B6

Waarom is vitamine B6 zo belangrijk?

Vitamine B6 wordt pyridoxine genoemd en net zoals foliumzuur behoort het tot de groep van B-vitaminen. Het zorgt voor een ideale opname van noodzakelijke eiwitten via ons voedsel. Zwangere vrouwen hebben een grotere behoefte aan eiwitten en daardoor ook aan vitamine B6. Bovendien is vitamine B6 betrokken bij de vorming van het bloed. Omdat het bloedvolume met meer dan een liter toeneemt tijdens de zwangerschap, is het ook van cruciaal belang voor de bloedvorming. Bovendien neemt vitamine B6 belangrijke functies van het zenuwstelsel op zich en ondersteunt het een intact immuunsysteem.

Goede bronnen van vitamine B6

Vis of vlees, volkorenproducten of groenten – vitamine B6 zit in veel voedingsmiddelen. In het bijzonder zijn bonen en bananen zeer rijk aan vitamine B6. Houd er rekening mee dat vitamine B6 erg delicaat is. Het is oplosbaar in water en blootstelling aan ultraviolet licht zal het vernietigen. Het wordt aangeraden om voedsel zo vers mogelijk te kopen en om het snel en zacht klaar te maken. Studies hebben aangetoond dat vitamine B6 tekorten het meest voorkomen tijdens het laatste trimester van de zwangerschap. Een extra inname van vitamine B6 wordt daarom aangeraden en dit is mogelijk via voedingssupplementen.

Deficiëntiesymptomen

Ernstige deficiëntiesymptomen leiden tot dermatologische en neurologische problemen, oogklachten en bloedarmoede. Uw mag het risico op een tekort aan vitamine B6 niet lopen!