Hoe laat ik mijn baby wennen aan vast voedsel?

Afhankelijk van de individuele staat van ontwikkeling van uw baby, zal melk of een bereiding vanaf de 4de tot de 6de maand niet langer volstaan. Voedingsdeskundigen raden aan om nu het menu uit te breiden door groenten, aardappelen en vleesgerechten toe te voegen. Vlees is niet alleen rijk aan eiwitten. Het is ook de beste bron van natuurlijk ijzer.

Eerste week van vast voedsel na de 4de tot 6de maand

Ontbijt Borstvoeding of HiPP Melkbereiding (1 Organisch Combiotic®)*  
Later in de ochtend Borstvoeding of HiPP Melkbereiding (1 Organisch Combiotic®)*  
Middag HiPP Groenten (bv. Pompoen, Worteltjes Rijst Broccoli), gevolgd door borstvoeding/melkbereiding  
Namiddag Borstvoeding of HiPP Milk Formula (1 Organisch Combiotic®)*  
Avond Borstvoeding of HiPP Milk Formula (1 Organisch Combiotic®)*  
Indien nodig Water, ongezoete thee, organische thee en sap, verdunde sapjes  

*Belangrijk advies: borstvoeding is het beste voor uw baby. Vraag uw vroedvrouw of kinderarts naar advies indien u een zuigelingenbereiding wenst te gebruiken.

 • Begin, tijdens de middag en voor de fles, met 4 tot 6 lepels HiPP Groenten, bv. “Pompoen”.
 • Geef uw baby na de groenten de gebruikelijke melk (moedermelk of HiPP Melkbereiding) tot hij of zij voldaan is.
 • Vergroot de hoeveelheid groeten elke dag met een paar lepels.
 • Indien uw baby de groenten niet onmiddellijk aanvaardt: probeer geduldig te blijven. Probeer het gedurende enkele dagen opnieuw.
 • Gebruik een platte lepel in plaats van een ronde.

Vanaf de tweede week vast voedsel

 • Doe verder met groenten zoals HiPP “Worteltjes Rijst Broccoli” of “Groentemélange”, die u nu aan het menu kunt toevoegen.

En verder?

 • Nadat uw baby vertrouwd is geworden met groenten, kunt u ook maaltijden met vlees, bijvoorbeeld HiPP “Worteltjes Aardappelen Rundsvlees” of HiPP “Pasta met ham en groenten” gebruiken.
 • Een maaltijd met vlees is belangrijk om uw kind van voldoende ijzer te voorzien.
 • Vanaf dat uw kleintje een volledig menu bokaal (190 g) opeet, kunt u de moedermelk/HiPP Melkbereiding over de middag achterwege laten.
 • Enkele lepels HiPP Fruit als dessert na een HiPP menu vanaf 4 maanden maakt de lunch compleet. De Vitamine C in het fruit stimuleert de absorptie van ijzer.
 • Voor de 3de vaste maaltijd wordt een graan- en fruitpapje (bv. HiPP Appel Banaan Babykoek) in de namiddag gegeven in plaats van melk.
 • Wanneer de baby vast voedsel krijgt en een melkmaaltijd volledig werd vervangen door pap, dan kunt u na 6 maanden overschakelen van een zuigelingenbereiding op een opvolgbereiding (HiPP 2 ORGANISCH Combiotik®)*. Baby’s die borstvoeding krijgen moeten dit blijven krijgen.

*Vraag uw kinderarts naar advies indien u voor het einde van de 6de maand een opvolgbereiding uit een fles wenst te geven.

Tip: hoe meer vast voedsel uw baby krijgt, hoe belangrijker drinken wordt. Bied daarom vloeistof aan, maar dwing uw baby niet om te drinken. Bijzonder geschikt zijn bv. Water, Theeën of verdunde fruitsappen (1 deel sap met 2 delen water).

Belangrijk: laat de drankfles nooit bij uw baby achter om er lange tijd aan te zuigen. Indien uw baby in het begin slechts een klein beetje drinkt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Zolang de stoelgang van de baby zacht is en de luiers nat en zwaar, krijgt uw baby voldoende vloeistof.