Alleskunner Magnesium

Waarom is magnesium zo belangrijk?

Magnesium is zeer divers. Dit mineraal speelt een rol bij bijna alle lichaamsfuncties. Het regelt meer dan driehonderd enzymen en is betrokken bij de samentrekking van de spieren. Het is daarom niet verwonderlijk dat een derde van de magnesium in het lichaam zich in de spieren bevindt. Magnesium ondersteunt de spieren door ervoor te zorgen dat de spiervezels samentrekken en ontspannen.

In het algemeen is de behoefte aan magnesium tijdens de zwangerschap niet hoger dan daarvoor. Toch moet u, omwille van de talrijke functies, ervoor zorgen dat u voldoende magnesium opneemt.

Goede bronnen van magnesium

In feite bestaan er slechts enkele voedingsmiddelen die aanzienlijke hoeveelheden magnesium bevatten. Tarwekiemen en zonnebloemzaadjes zijn goede bronnen, maar zij spelen slechts een kleine rol in de dagelijkse voeding. In het algemeen moet u volkorenproducten verkiezen boven witte bloem. Bonen dragen ook bij tot de aanvoer van magnesium.

Sommige mineraalwaters zijn een goede bron van magnesium. Het is het waard om het etiket eens van dichterbij te bekijken. Een magnesiumgehalte van 100 mg per liter is ideaal.

Deficiëntiesymptomen

Een tekort zal pijnlijke gevolgen hebben, vooral ‘s nachts: de bekende kramp. Dit kan verholpen worden door magnesium in te nemen. Vroege waarschuwingstekens: wanneer u uw handen en voeten voelt prikken, dan kan dit komen door een tekort aan magnesium.

Symptomen van een ernstig tekort aan magnesium zijn mogelijk nervositeit, vergeetachtigheid en duizligheid. In extreme gevallen kunnen weeën optreden (rond de 30ste week), omdat de spieren van de baarmoeder samentrekken. Zorg ervoor dat er voldoende magnesium in uw voeding zit. Raadpleeg altijd een arts in het geval van Problemen!