Alle belangrijke voedingsstoffen

Tijdens de eerste delete maanden is zorgt moedermelk voor de belangrijkste voedingsstoffen die een baby nodig heeft voor een gezonde groei.  Daarom is een gezonde en evenwichtige voeding van de moeder noodzakelijk. Vers fruit, groenten, volkoren producten een wekelijkse portie vis zijn belangrijk om de baby te voorzien van vitaminen, mineralen, sporelementen en essentiële vetzuren.

Volgens kinderartsen moet er uitsluitend vitamine D en fluoride gegeven worden als voorzorgsmaatregel, naast moedermelk natuurlijk. In het geval van een tekort aan vitamine D, zal delete het opnemen van calcium door de beenderen verminderen en kan dit later in het leven problemen veroorzaken. In ons deel van de wereld, waar er weinig zon is in de winter  en dermatologen langdurige blootstelling aan de zon in de zomer afraden, zouden baby’s dagelijks vitamine D moeten krijgen tijdens hun eerst levensjaar.

 

Het wordt ook aangeraden om fluoride te geven om het risico op tandbederf te verminderen.

LCP (Omega-3 & 6)

LCP (Omega-3 & 6) hebben een belangrijke functie bij de ontwikkeling van de hersenen, het zenuwstelsel en het zicht.

LCP vetzuren (of LC-PUFA) zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De meest belangrijke LCP vetzuren voor een gezonde ontwikkeling zijn arachidezuur (AA) en docosahexaenzuur (DHA). Deze kunnen ook worden gevonden in moedermelk.

Omega-3 is bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van de hersen- en zenuwcellen. Omdat de hersenen zo aanzienlijk groeien tijdens de eerste twee levensjaren, is de regelmatige opname van Omega-3 vetzuren uitermate belangrijk: 0,5% van de dagelijkse energieopname van een kind moet door Omega-3 vetzuren worden voorzien.

Natuurlijke melkzuurculturen

Moedermelk bevat verschillende melkzuurculturen die kinderen die borstvoeding krijgen helpen om een gezonde darmflora te ontwikkelen. Moeders geven beschermende melkzuurculturen door aan hun baby via deze moedermelk. De natuurlijke beschermende culturen in moedermelk nestelen zich in de darmen en kunnen voorkomen dat ongewenste en schadelijke bacteriën zich daar vermenigvuldigen. Baby’s die borstvoeding krijgen, bouwen een speciaal beschermend schild op omdat 70% van het immuunsysteem zich in de darmen bevindt.

Moedermelk voedingsvezels

Moedermelk voedingsvezels (moedermelk oligosacchariden) dienen als voedsel voor de beschermende melkzuurculturen en dragen zo bij aan een gezonde darmflora.

Andere belangrijke beschermende inhoudsstoffen in moedermelk

Baby’s krijgen bijkomende waardevolle beschermende inhoudsstoffen van moedermelk die bijdragen tot een gezonde ontwikkeling.

E kele voorbeelden:

  • Antilichamen (immunoglobines) of lysozymes: hebben een onmiddellijke werking op bacteriën
  • Antioxidanten en verschillende grondstoffen: helpen tegen infectie
  • Lactoferrine: helpt het lichaam om ijzer op te nemen en is doeltreffend tegen bacteriën
  • Niet alle werkingen van sommige inhoudsstoffen van moedermelk zijn bekend
  • Veel andere inhoudsstoffen werden in het geheel nog niet onderzocht