Interview over de HiPP Organische Zegel

Organische producten zitten in de lift. Maar is organisch voedsel echt een garantie voor gezonde voeding? Van chocolade tot chips – alles kan zich tegenwoordig organisch noemen wanneer het voldoet aan de wettelijke voorschriften.

Prof. Dr. Claus Hipp heeft als geen ander de organische landbouw in Duitsland beïnvloed. Hij zou u graag in detail het verschil uitleggen tussen standaard organische producten en de organische kwaliteit van HiPP.

U beschikt over uw eigen Organische Zegel. Waarom?

Eerst en vooral komt dit uit een lange traditie. Wij begonnen reeds 50 jaar geleden met organische landbouw te bedrijven. In die tijd was organische landbouw nog geen belangrijk onderwerp. Wij gingen tegen de stroom in en bevorderden de organische landbouw met volle overtuiging. Wij zetten dus nieuwe maatstaven voor de kwaliteit van babyvoeding. Dit kwaliteitsbeleid wordt in acht genomen met betrekking tot de keuze van de bodem, de beplanting en de verwerking en is aanwezig in elke organische HiPP bokaal.

Maar het organische productlogo van de EU vertegenwoordigt toch kwaliteit, niet?

Natuurlijk. De EU Reglementering voor Organische Landbouw is een goed gegeven. Het verbiedt het gebruik van chemische en synthetische sproeimiddelen en meststoffen, de genetische manipulatie van planten, kunstmatige kleurstoffen en bewaarmiddelen, en smaakstoffen en smaakversterkers.

Maar is het dan nog steeds noodzakelijk om een apart organische productzegel te gebruiken?

Absoluut. Het standaard organische logo is echter belangrijk. Het omvat echter niet het controleren van de kwaliteit van organische producten nadat deze volgroeid zijn. Luchtvervuilers, bodemvervuilers of stoffen van naburige velden kunnen nog steeds fruit, groenten en granen besmetten nadat deze aangeplant werden. Daardoor laten de voorschriften een zeer laag gehalte pesticiden toe in babyvoeding. Niet bij HiPP. Wij streven naar veel lagere waarden dan wettelijk voorgeschreven: dat betekent dat wij geen restproducten toelaten en daarom op het hoogste technologische niveau uitgebreide kwaliteitscontroles uitvoeren. Uitsluitend perfect organische producten komen in de bokalen terecht en krijgen de Organische Zegel.

De HiPP Organische Zegel staat voor de hoogste standaard van zuiverheid. Hoe is het mogelijk om dit tegenwoordig te bereiken?

Eerst nemen wij bodemmonsters om vast te stellen of een bepaalde grond wel geschikt is. Wij gingen reeds jaren geleden exclusieve contracten aan met de meest geschikte teelgebieden voor onze verschillende groenten. Over vele decennia hebben wij een speciale kennis verkregen over hoe we gewassen moeten roteren. Wij ondersteunen ook de organische landbouwers tijdens het cultiveren en werken nauw met hen samen. Later, bij de levering, aanvaarden wij uitsluitend producten wanneer deze de strenge zuiverheidscontroles in de HiPP laboratoria met succes hebben doorstaan.

Hoe ver gaat uw controle op schadelijke stoffen?

Wij testen op meer dan 1000 schadelijke stoffen, wat aanzienlijk meer is dan door de wet wordt voorgeschreven. Wat u koopt in een van onze bokalen heeft meer dan 260 controles doorstaan. Wij zijn veel strenger dan de wet voorschrijft. Met onze gevoelige meettechnologie kunnen wij een korreltje zout vinden in een zwembad van 25 meter lang. HiPP heeft vrijwillig extreem strenge grenzen opgesteld met betrekking tot alle bekende schadelijke stoffen en onzuiverheden. Een waardevolle bijdrage aan de zuiverheid komt natuurlijk van de organische landbouwers zelf: zij kennen onze onbuigzame overtuiging reeds vele decennia. Wij zijn onderling verbonden om de hoogste kwaliteit te leveren. En dat vanaf het begin.