Wat mag wel en wat mag niet tijdens de borstvoeding?

Eénmaal de langverwachte baby er eindelijk is en het tijd is om borstvoeding te geven, voelen vele nieuwe moeders zich onzeker. Wat moet ik eten en drinken, wat vermijd ik beter? Mag ik sporten? Onze gids zit vol belangrijke tips over borstvoeding.

Jouw voeding tijdens de borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft aan uw jouw "kleintje" is een gezonde en evenwichtige voeding essentieel voor jullie beiden. Waarschijnlijk zal je meer honger hebben dan normaal, want jouw lichaam verbruikt meer calorieën terwijl je borstvoeding geeft. Fruit, groenten, volkoren- en zuivelproducten, magere vis en mager vlees zullen jou en jouw  baby van de noodzakelijke voedingsstoffen voorzien. Volgens een populaire ‘volkswijsheid’ veroorzaken peulvruchten en uien flatulentie en kunnen tomaten en citroenen voor een pijnlijke ontlasting zorgen. Weet dat hier geen enkel wetenschappelijk bewijs voor bestaat. Zorg ervoor dat u niet onnodig bepaalde voedingsmiddelen mist. Probeer kleine hoeveelheden uit om te zien wat goed is voor jou en jouw baby.

Als je  zin hebt in iets zoets dan kann je kiezen voor een stuk fruit, fruitsla of gedroogd fruit (eventueel vermengd met yoghurt of kwark). Een kommetje van HiPP met fruit is meteen ook  een ideaal tussendoortje.

Als je vegetarisch of veganistisch bent en toch borstvoeding wilt geven, raadpleeg dan eerst jouw arts of vroedvrouw.

 

Vochtinname tijdens de borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft, verliest je meer vocht en daarom is het bijzonder belangrijk om voldoende te drinken. In het beste geval twee tot drie liter per dag. Wij raden plat water aan, ongezoete kruidenthee zoals HiPP Borstvoedingsthee of een glas fruitsap dat verdund is met water. Het is nodig om uw kop koffie ’s morgens helemaal af te zweren, maar zorg er wel voor dat u niet meer dan twee tot drie kopjes per dag drinkt. Kijk uit voor tekenen van rusteloosheid bij jouw baby nadat je koffie hebt gedronken– sommige baby’s reagerennamelijk op zeer kleine hoeveelheden cafeïne.

Alcohol en nicotine moeten uiteraard helemaal vermeden worden wanneer je borstvoeding geeft.

Sport tijdens de borstvoeding

Er wordt wel eens gezegd dat sporten de melkproductie in het lichaam vermindert, maar niets is minder waar. Het wordt echter wel aangeraden om na de bevalling zes tot acht weken te wachten voordat je weer begint te sporten. Na deze periode is sporten met mate wel gezond, maar zorg ervoor dat je jezelf niet volledig afpeigert want dit zou de smaak van ´jouw melk wel eens kunnen beïnvloeden. Dit betekent niet dat jouw melk slecht of zuur zal worden, maar dat het een beetje anders zal smaken. Luister naar jouw lichaam en doe wat goed aanvoelt!

Medicatie

Raadpleeg altijd jouw huisarts voor je medicatie inneemt wanneer je borstvoeding geeft. Sommige soorten medicatie zijn wel geschikt voor moeders die borstvoeding geven, terwijl andere best vermeden worden.