Menu

Wanneer en hoe overstappen op vast voedsel?

U en uw baby beslissen wanneer het tijd is om over te stappen op vast voedsel. Er is geen perfecte tijd om te beginnen. Sommige kinderen willen langer borstvoeding krijgen dan de moeder voor ogen had. Persoonlijke behoeften moeten in overweging worden genomen.

Baby’s hebben zogenaamd ‘vast voedsel’ nodig voor de ontwikkeling ten vroegste vanaf de vierde maand en ten laatste vanaf het begin van de zevende maand. Borstvoeding moet beetje bij beetje vervangen worden door vast voedsel. Dit is de meest natuurlijke manier.

U kunt borstvoeding blijven geven – zolang als u en uw baby hier gelukkig mee zijn. Indien u moet of wilt overschakelen op vast voedsel, vervang dan langzaam (wekelijks) de ene borstvoedingsmaaltijd na de andere door een zuigelingenmelkbereiding. 

Indien uw baby de ‘andere’ melk of voeding weigert, probeer het dan met afgekolfde melk of dop de speen in moedermelk.

Wanneer uw kind de fles gewoon is geworden, geef dan een zuigelingenmelkbereiding. Uw melkproductie zal afnemen wanneer uw baby minder zuigt, en u dient uw vloeistofinname te verminderen.

Belangrijke mededeling:

Borstvoeding biedt de beste en goedkoopste voeding voor uw baby en biedt tegelijkertijd een goede bescherming tegen ziektes. Regelmatig voeden is de beste manier om de melkproductie te stimuleren. Zorg ervoor dat u tijdens het geven van borstvoeding evenwichtige voedingsgewoonten naleeft. De beslissing om geen borstvoeding te geven is moeilijk terug te draaien. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt gedurende de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding aan. Vraag advies aan uw ziekenhuis of kinderarts.