Wanneer en hoe overstappen op vast voedsel?

Jij en jouw baby beslissen wanneer het tijd is om over te stappen op vast voedsel. Er is geen perfecte tijd om te beginnen. Sommige kinderen willen langer borstvoeding krijgen dan de moeder voor ogen had. Persoonlijke behoeften moeten in overweging worden genomen.

Baby’s hebben zogenaamd ‘vast voedsel’ nodig voor de ontwikkeling ten vroegste vanaf de vierde maand en ten laatste vanaf het begin van de zevende maand. Borstvoeding moet beetje bij beetje vervangen worden door vast voedsel, dit is de meest natuurlijke manier.

Je kan borstvoeding blijven geven – zolang als jij en jouw baby hier gelukkig mee zijn. Indien je moet of wilt overschakelen op vast voedsel, vervang dan langzaam (wekelijks) de ene borstvoedingsmaaltijd na de andere door startvoeding. 

Indien jouw baby de ‘andere’ melk of voeding weigert, probeer het dan met afgekolfde melk of dop de speen in moedermelk.

Wanneer jouw kind de fles gewend is, geef dan een startvoeding. Jouw melkproductie zal afnemen wanneer uw baby minder eet, en jij dient jouw vloeistofinname te verminderen.

Belangrijke mededeling:

Moedermelk is de beste voeding voor jouw kleintje en het biedt bovendien ook een goede bescherming tegen ziektes. Regelmatig borstvoeding geven is dus de beste manier om de melkproductie te stimuleren. Zorg ervoor dat je tijdens het geven van borstvoeding evenwichtige voedingsgewoonten naleeft. De beslissing om geen borstvoeding te geven is moeilijk terug te draaien, daarom raadt de Wereldgezondheidsorganisatie gedurende de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding aan. Vraag dus advies aan uw ziekenhuis of kinderarts.