Heeft mijn baby ‘s nachts voedsel nodig?

Elk kind heeft een individueel slaap- en eetpatroon en eigen behoeften. Pasgeboren baby's in het bijzonder kennen tijdens de eerste paar weken nog geen concept van dag of nacht. De baby is simpelweg nog niet gewoon om langere tijd geen eten te krijgen. In de baarmoeder was uw baby de klok rond “weldoorvoed”. Bereid u daarom voor op vele “oproepen” 's nachts tijdens de eerste paar weken.

Indien u uw baby een zuigelingenbereiding geeft, dan kunt u afwisselen met uw partner om de baby eten te geven. U kunt natuurlijk van hetzelfde voordeel genieten als u moedermelk 's avonds afkolft en in de koelkast bewaart (goed afgesloten bij +4°C tot +6°C gedurende maximum 2 dagen).

Rond de leeftijd van drie maanden zal uw baby in staat zijn om om te gaan met langere perioden tussen de maaltijd en zal daarom 's nachts langer slapen dan overdag. Vanaf de 6de maand hebben kinderen 's nachts geen eten meer nodig omdat het ritme tussen hongerig en voldaan zijn van een gezond kind rond deze leeftijd zich volledig zal verplaatsen naar overdag.

Zich vol voelen tijdens de dag is belangrijk

Voor een voldaan gevoel 's nachts is niet alleen voldoende voedsel doorheen de dag noodzakelijk. Als u wilt dat uw baby de nacht door slaapt, dan is het belangrijk om ook aan zijn of haar voedingsbehoeften overdag de te voldoen. Probeer het energiegehalte van de nacht over te schakelen naar overdag. Bied over de middag een maaltijd aan met groenten en vlees of vis. Gewoon een maaltijd vervangen door een bokaal met groenten volstaat niet. In het begin van de periode van vast voedsel en zolang uw baby nog geen hele portie op kan, kunt u erna nog steeds melk geven tot uw baby voldaan is. Ervaring wijst uit dat de hoeveelheid melk geleidelijk zal verminderen, tot de melkmaaltijd helemaal is vervangen door een papje.

Nachtelijke maaltijden afbouwen

Nachtelijke maaltijden kunnen in een echte gewoonte veranderen die uw baby niet op wilt geven. Indien uw baby 's nachts blijft wakker worden, dan raden wij aan om thee zonder suiker te proberen, of gekookt water – maar geef geen eten. Nachtelijke maaltijden voorkomen dat de nacht door wordt geslapen en kunnen de kleine eerste tandjes van de baby ook beschadigen omdat het onwaarschijnlijk is dat deze erna zullen worden gepoetst.  Deze gewoonte doorbreken zal uiteraard tijd en geduld vergen, maar met een beetje zachtaardig consequent zijn zult u dit doel bereiken.