Vitamine B12

Waarom is vitamine B12 zo belangrijk?

Vitamine B12 draagt bij tot de vorming van rode bloedcellen. Bovendien is vitamine B12, net zoals foliumzuur, betrokken bij de celvorming en regelt het de groeiprocessen in het lichaam. Het belang van vitamine B12 is tijdens vooral de zwangerschap vanzelfsprekend wanneer een kleintje wordt gevormd en begint te groeien.

Goede bronnen van vitamine B12

Vitamine B12 wordt uitsluitend aangetroffen in dierlijk voedsel, zoals lever, eieren, melk en kaas. Strenge vegetariërs (zogenaamde veganisten), die dierlijk voedsel helemaal vermijden, kunnen een tekort hebben aan vitamine B12. Vegetariërs die voldoende zuivelproducten en eieren eten zullen gewoonlijk geen tekort hebben.

Vergeleken met andere voedingsstoffen is vitamine B12 nogal resistent tegen invloeden van buitenaf en het lichaam heeft slechts minieme hoeveelheden ervan nodig – maar die zijn essentieel.

Deficiëntiesymptomen

In het laboratorium wordt een tekort herkend aan de aanwezigheid van minder (maar grotere) rode bloedcellen in het bloed. Bovendien ontstaan er neurologische stoornissen en problemen met de vorming van nieuwe cellen. De eerste tekenen zijn algemene symptomen zoals zwakte, bleekheid, hartkloppingen, kortademigheid en snel vermoeid zijn.