Ontwikkeling van motorische vaardigheden

Hier geven wij u een overzicht van welke ontwikkelingsfasen u kunt verwachten tijdens de eerste 12 maanden.

Let op: elk kind ontwikkelt zich op eigen tempo. Veel kinderen gaan na elkaar door verschillende ontwikkelingsfasen, anderen doorleven ze allemaal tegelijk. Indien u twijfelt over de ontwikkeling van uw baby, gelieve dan uw kinderarts te raadplegen.

Leeftijd (ongeveer) Beweging    
Pasgeboren Uw baby maakt ongecontroleerde bewegingen die sterk afhankelijk zijn van (onvrijwillige) reflexen. Wanneer u uw baby een vinger aanbiedt, zullen deze die onmiddellijk vastgrijpen. Wanneer u de hiel van hun voet streelt, zal het kleine voetje krullen alsof het iets wilt grijpen.    
3 maanden Uw baby kan het eigen hoofd rechthouden wanneer het op de buik ligt of rechtop zit. Uw baby kan een voorwerp even vasthouden.    
3-7 maanden Uw baby begint zich om te draaien: eerst opzij, daarna vanop de buik naar de rug en terug en dan vanop de rug naar de buik. Voorwerpen worden eerst met beide handen vastgenomen, later kunnen kleinere voorwerpen met een hand worden gegrepen en aan de andere hand worden doorgegeven.    
7-10 maanden Dit is het laatste moment om uw woning babyvriendelijk te maken: uw kind begint zich onafhankelijk rond te bewegen (kruipen, schuifelen) en leert om te zitten. Kleine voorwerpen kunnen met duim en wijsvinger worden vastgenomen (schaargreep) en later kan uw kind ook een broodkruimel met zijn of haar vingertoppen vastnemen (pincetgreep).    
9-13 maanden Uw kind kan alleen en zonder hulp rechtop zitten.    
9-15 maanden Uw kind leert om zichzelf op te trekken via meubilair en te bewegen terwijl het deze vasthoudt.    
9-20 maanden Uw kind kan lopen zonder hulp en ontdekt de wereld op eigen voeten.    

Uw baby zal zichzelf leren om te kruipen, te zitten en te wandelen vanaf dat het daar klaar voor is. Sommige kinderen laten een ontwikkelingsfase simpelweg achterwege; bv. schuifelen of kruipen, terwijl anderen hun eigen speciale manieren van rondbewegen ontwikkelen, bv. rollen.

Uw kunt de beweging van uw baby stimuleren door hem of haar de mogelijkheid te bieden om te oefenen en ervaring op te doen. Leg uw baby zo vaak mogelijk op een deken op de grond en laat hem of haar schoppen. Wanneer uw baby wakker is, wissel dan liggen op de buik af met liggen op de rug. Uw baby kan ook korte tijd rechtop zitten in een babystoel.

Voorzie voor uw baby veel ruimte in uw woning door zich te ontdoen van mogelijke gevaren. Uw kind kan zo onbelemmerd groeien.