Zorg ervoor dat u voldoende drinkt

Uw lichaam heeft veel vloeistof nodig

Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, want vooral tijdens de zwangerschap heeft uw lichaam water nodig als transportmiddel, maar ook voor de vorming van extra bloed en vruchtwater en voor de aanvoer van ijzer voor de ongeboren baby. De ideale drankjes zijn mineraalwater, fruitsappen gemengd met water, groentensappen, fruit en kruidentheeën.

 

Probeer eens de fruitige HiPP Sapjes die verdund kunnen worden tot mild sprankelend sap door ze te mengen met 1:2 mineraalwater.

Voedsel om te vermijden

Zwangere vrouwen moeten vermijden om pure fruitsappen, vruchtdrankjes en bruisende dranken te drinken, omdat deze veel suiker en onnodige calorieën bevatten. Uiteraard moet u alcohol omwille van de gezondheid van uw baby helemaal achterwege laten.

Het drinken van echte koffie en zwarte thee zou moeten worden beperkt tot 2-3 kopjes per dag, omdat te veel cafeïne nadelig kan zijn voor moeder en kind. Het is beter om cafeïnevrije koffie of lekkere kruidenthee te drinken.

U heeft vloeistof nodig, ook wanneer u geen dorst heeft

Enkele handige tips voor zij die niet veel drinken: drink op regelmatige tijdstippen drankjes waar u van houdt; bijvoorbeeld eerst en vooral ’s morgens, tijdens uw middagpauze of in de vroege avond. Drinken is een kwestie van oefening – veel mensen vergeten gewoon om het te doen.

Ook al bent u niet dorstig, toch heeft u vloeistof nodig. Daarom moet u altijd een fles mineraalwater of een pot thee bij de hand hebben,  zowel op uw bureau als op uw keukentafel. Vergeet niet dat de vloeistofbehoefte nog zal toenemen tijdens het geven van borstvoeding.

 

Vloeistofbehoefte

Niet-zwangere vrouwenZwangere vrouwenZogende moeders
Dranken1410 ml1470 ml1710 ml
Vast voedsel860 ml890 ml1000 ml
Totaal2270 ml2360 ml2710 ml
Verhoogde behoefte +90 ml+440 ml