Mijn baby heeft regelmatig last van constipatie

Zuigelingen hebben gewoonlijk 2 tot 3 stoelgangen per dag, hoewel iedereen individueel verschilt. Sommige zuigelingen ledigen hun darmen meerdere keren per dag en sommigen slechts eenmaal in 5 dagen. Constipatie is wanneer uw kind minder dan een keer per week een harde stoelgang heeft en wanneer zelfs dat een inspanning vergt.

Belangrijk: indien uw baby voortdurend spijsverteringsproblemen ervaart, moet u hierover met uw kinderarts praten.

Constipatie bij uitsluitend bereidingen als voeding

Indien uw kind uitsluitend bereiding te eten krijgt, gelieve dan te controleren dat u de juiste hoeveelheid poeder en water gebruikt met de bijgeleverde maatlepel. Uw kind zal slechts de vloeistof die hij of zij nodig heeft krijgen bij de juiste verhouding tussen poeder en water.

Indien uw kind neigt om een harde stoelgang te hebben, dan kan overschakelen op onze HiPP Combiotik® soms voordelen hebben. HiPP Combiotik® bereidingen bevatten, naast andere zaken, belangrijke voedingsvezels (GOS uit lactose). Deze voedingsvezels helpen om de stoelgang losser en zachter te maken. Moedermelk bevat ook natuurlijke voedingsvezels – een van de redenen waarom zuigelingen die borstvoeding krijgen gewoonlijk een zachtere stoelgang hebben dan kinderen die de fles krijgen.

Zorg ervoor dat uw kind regelmatig beweegt, want de spijsvertering wordt gestimuleerd door te rollen en te schoppen. Babygymnastiek kan ook helpen en is heel leuk voor uw baby!

Streel of masseer de maag van uw baby zachtjes in wijzerzin.

Constipatie bij de introductie van vast voedsel

Wanneer vast voedsel wordt geïntroduceerd wordt de stoelgang vaak harder en vertraagt de darmperistaltiek van het kind. Het is normaal dat kinderen soms een beetje harder moeten persen. Zolang uw baby niet huilt en geen pijn heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Gewoonlijk wordt de darmperistaltiek na enige tijd zelfregulerend en wordt het spijsverteringsstelsel het nieuwe voedsel gewoon.

De volgende tips kunnen helpen om de stoelgang zachter te maken:

  • Zorg ervoor dat uw kind voldoende te drinken krijgt. Een beetje thee of sap met een stoelgangverzachtend effect tussen de maaltijden kan dit probleem vaak oplossen.
  • Wanneer het babyvoeding betreft zou u variëteiten moeten kiezen met een stoelgangverzachtend effect (aanwijzingen worden gegeven op de etiketten), zoals bv. HiPP Fruit “Appel” of maaltijden met volkorengranen (Fruit & Granen).
  • Beweging of zachte massages kunnen de spijvertering ook verbeteren. Geef uw baby voldoende mogelijkheden om actief te zijn. Dit maakt de spieren soepel en stimuleert de spijsvertering.

 

Belangrijk: gelieve een kinderarts te raadplegen indien de problemen met stoelgang blijven aanslepen.