De fopspeen van een baby

Veel baby’s beginnen op hun duim te zuigen terwijl ze nog in de baarmoeder zitten en ontwikkelen een sterke drang om ook na de geboorte op iets te zuigen. Baby’s zullen zuigen wanneer ze honger hebben, maar ook wanneer ze moe of van streek zijn. De zuigreflex kalmeert en troost hen. Er zijn verschillende ‘voorwerpen’ die hiervoor kunnen dienen: naast de moederborst worden fopspenen meestal gebruikt om op te zuigen, maar ook de duim van uw baby, een speeltje of een deken kan hiervoor van pas komen. Het is zeldzaam dat baby’s geen behoefte hebben om te zuigen. Voor veel kinderen blijft hun fopspeen tijdens de eerste levensjaren een trouwe bondgenoot.

Fopspeen – ja of nee?

De voor-en nadelen van een fopspeen zijn nog steeds het onderwerp van vele studies. Een fopspeen gebruiken heeft zeker en vast bepaalde voor- en nadelen: het helpt baby’s om in slaap te vallen en het kalmeert hen. Bovendien helpt het troostende gevoel van te kunen zuigen om zich klaar te maken voor een dutje overdag of om ’s avonds in een diepe slaap te vallen. De meeste baby’s helpen zichzelf wel wanneer het zuigen betreft, bijvoorbeeld door zich op hun duim of op de hoek van hun dekentje te richten, maar het klinkt logisch om hen eerst een fopspeen aan te bieden.

Anderzijds staan fopspenen erom bekend dat ze de ontwikkeling van de kaken van een baby kunnen verstoren. Tegenwoordig worden de meeste fopspenen echter ontwikkeld in samenwerking met tandartsen en orthodontisten zodat ze automatisch de juiste vorm aannemen en de ontwikkeling van de kaken niet in de weg staan. Daarom zijn dit tegenwoordig veilig voorwerpen om tijdens de eerste levensjaren op te zuigen.

Welke fopspeen?

Fopspenen worden gemaakt uit ofwel synthetische sillicone of uit natuurlijke latex (natuurlijke rubber).

Hoewel natuurlijke latex een beetje zachter is, kan het wel bepaalde allergische reacties bij baby’s veroorzaken. Latex spenen gaan ook minder lang mee dan spenen uit silicone. Dit komt doordat ze na verloop van tijd poreus worden.

Spenen uit silicone worden gemaakt uit een zeer dicht materiaal en zijn daardoor een beetje minder elastisch. Deze spenen kunnen gemakkelijk beschadigd worden door keine tandjes en moeten om die reden regelmatig gecontroleerd worden op barstjes. Wanneer u barstjes ziet dan moet de fopspeen vervangen worden.

Uiteindelijk is het materiaal dat uw baby verkiest een kwestie van persoonlijke voorkeur. Laat uw baby enkele fopspenen uitproberen om te zien welke het best bevalt!

Peuters van hun fopspeen afhelpen

Het wordt aangeraden om kinderen tussen hun tweede en derde verjaardag van hun fopspeen af te helpen, want vanaf een bepaalde leeftijd kan zuigen schadelijk zijn voor het gehemelte. Raadpleeg uw kinderarts of tandarts voor advies. Hoewel het stresserend kan zijn om peuters van hun fopspeen af te helpen, hoeft dit niet zo te zijn. Kijk hieronder voor een overzicht van alle methoden die kunnen helpen om u en uw kind door deze uitdagende periode heen te loodsen. 

  • Probeer om langzaam maar zeker de tijd dat uw baby op de fopspeen kan zuigen te verminderen en probeer het gebruik ervan te beperken tot slechts enkele keren per dag (bijvoorbeeld rond bedtijd).
  • Geef de fopspeen als een cadeautje aan een andere baby en leg aan uw peuter uit waarom baby’s die meer nodig hebben dan hij of zij, want uw kind is nu reeds een jongen/meisje.
  • Bereid een bezoekje van de fopspeenfee voor! Samen met uw kind kunt u de fopspeen buiten aan de voordeur of op de vensterbank leggen. De fopspeenfee zal deze dan ’s nachts komen ophalen en een geschenkje in de plaats achterlaten.