Menu

Waarop moet u letten bij het geven van borstvoeding?

Borstvoeding is de belangrijkste voeding voor uw kind. Maar net zoals de juiste ademhalingstechnieken bij de geboorte moet het geven van borstvoeding aangeleerd worden. Indien u onzeker bent over borstvoeding, laat dan een vroedvrouw bij u thuis komen. De ziekteverzekering komt hierin tussen.

Vroedvrouwen zijn specifiek opgeleid voor problemen bij de borstvoeding. In de eerste 10 dagen na de geboorte kunt u dagelijks gebruik maken van hun hulp op kosten van de ziekteverzekering. De adressen van gevestigde, onafhankelijke vroedvrouwen kunnen worden gevonden in de gele gids, door navraag te doen bij kennissen die kinderen hebben of via uw arts.

Belangrijk

  • Geef borstvoeding wanneer uw baby honger heeft. Dit geeft signalen aan uw melkklieren om meer melk te produceren. Op deze manier zal de hoeveelheid melk zich aanpassen aan de behoeften van het kind.
  • Laat uw kind altijd eerst een borst leegdrinken: wanneer deze bijna leeg is, dan verhoogt het vetgehalte van de melk. Uw baby heeft deze melk, die rijk is aan calorieën, nodig zodat het gewicht toeneemt. Bied nadien echter altijd uw andere borst aan.
  • Wees voorzichtig dat uw kind niet gewoon aan de tepel zuigt – deze zal snel pijnlijk worden – maar bied uw borst uitsluitend aan wanneer uw baby honger heeft. De mond moet altijd de hele tepel bedekken tijdens het drinken.
  • Trek uw kind niet weg van uw borst – dit zal u enkel pijn bezorgen. Duw met uw pink tussen de mond en de tepel om het vacuüm te doorbreken. Dan kan het kind gemakkelijk van de borst worden genomen.