Waarop moet u letten bij het geven van borstvoeding?

Borstvoeding is de belangrijkste voeding voor uw kindje. Maar net zoals de juiste ademhalingstechnieken bij de geboorte, moet het geven van borstvoeding aangeleerd worden. Indien je onzeker bent over borstvoeding, laat je best een vroedvrouw bij je thuis komen. Het ziekefonds komt hierin tussen.

Vroedvrouwen zijn specifiek opgeleid voor problemen bij de borstvoeding. In de eerste 10 dagen na de geboorte kan je dagelijks beroep doen op hun hulp op kosten van het ziekenfonds. De adressen van gevestigde, onafhankelijke vroedvrouwen kunnen worden gevonden door online research, door navraag te doen bij kennissen die kinderen hebben of via uw arts.

Belangrijk:

  • Geef borstvoeding wanneer uw baby honger heeft. Dit geeft signalen aan uw melkklieren om meer melk te produceren. Op deze manier zal de hoeveelheid melk zich aanpassen aan de behoeften van het kind.
  • Laat uw kind altijd eerst een borst leegdrinken: wanneer deze bijna leeg is, dan verhoogt het vetgehalte van de melk. Uw baby heeft deze melk, die rijk is aan calorieën, nodig zodat het gewicht toeneemt. Bied nadien echter altijd jouw andere borst aan.
  • Let op dat jouw kindje niet gewoon aan de tepel zuigt – deze zal snel pijnlijk worden – maar bied jouw borst uitsluitend aan wanneer de baby honger heeft. De mond moet altijd de hele tepel bedekken tijdens het drinken.
  • Trek jouw baby niet weg van jouw borst – dit zal u enkel pijn bezorgen. Duw met uw pink tussen de mond en de tepel om het vacuüm te doorbreken. Dan kan het kind gemakkelijk van de borst worden genomen.