Waarop letten bij afgekolfde melk?

Zelfs in de eerste paar weken na de geboorte van de baby zijn er situaties zoals winkelen, doktersafspraken, bezoeken of sociale verplichtingen die ervoor zorgen dat je voor een langere tijd van huis weg bent.

Kijk eerst of je jouw baby kan meenemen. Misschien is er iemand die je kan helpen. Je zult altijd een rustige plaats kunnen vinden om borstvoeding te geven. Indien het niet mogelijk is om jouw baby mee te nemen, kolf dan op voorhand melk af. De papa of een andere zorgverlener kan de melk dan in een fles geven.

Afgekolfde melk moet voorzichtig worden behandeld. Vraag advies aan jouw vroedvrouw.

Afgekolfde melk kan in de koelkast worden bewaard tussen 4°C-6°C (controleer de temperatuur met een thermometer) in een geschikte, goed afgesloten, propere fles (glas of plastiek) gedurende maximaal 2 dagen. De afgekolfde melk mag niet in de deur van de koelkast worden bewaard, maar uitsluitend achteraan – op de koudste plaats.

Belangrijk:

Alle voorwerpen die in contact komen met moedermelk moeten zorgvuldig worden gereinigd! Was flessen en spenen uit met warm zeepachtig water en borstel en steriliseer gedurende 3 minuten of was in de vaatwasmachine op 65°C.

Indien de melk langer bewaard moet worden, dient deze best ingevroren te worden op minstens -20°C in een diepvriescompartiment met 4 sterren. Het wordt het best langzaam in de koelkast ontdooid gedurende 24 uur, of snel in koud of lauw lopend water (max. 37°C). De dichting van de fles moet altijd droog blijven. Een microgolfoven is niet geschikt om te ontdooien.

Het is een goed idee om de fles een beetje te draaien voor gebruik (cirkelvormige bewegingen, niet schudden!) omdat het vet in de melk bezonken kan zijn.