Verpakking – milieuvriendelijke oplossingen

HiPP doet er alles aan om verpakkingsmateriaal tot een absoluut minimum te reduceren en om bronnen te beschermen. Elke nieuwe verpakking moet altijd ecologisch meer verantwoord zijn dan de voorganger. Er worden uitsluitend materialen gemaakt van gerecycleerd karton of ecologische primaire vezels gebruikt voor secundaire verpakkingen.

Wegwerp vs. herbruikbaar

Een analyse uitgevoerd door het Instituut voor Toegepaste Ecologie in Freiburg, Duitsland, geeft aangetoond dat de wegwerpbokaal van HiPP de meest milieuvriendelijke oplossing is in vergelijking met hernieuwbare systemen. Herbruikbare verpakking is uitsluitend voordelig wanneer gestandaardiseerde glazen bokalen worden gebruikt – bijvoorbeeld in de drankenindustrie. Wanneer dit mogelijk is, kunnen de transportroutes ingekort worden. Voorlopig is het onmogelijk om een milieuvriendelijk systeem van herbruikbare verpakkingen op te stellen dat zich uitsluitend beperkt tot het hergebruiken van bokalen voor babyvoeding. Op basis van de testresulaten heeft HiPP de optimalisatie van het huidige systeem van wegwerpbokalen versneld. Het gewicht van het glas werd gedurende de laatste acht jaar bijvoorbeeld met ongeveer 15% gereduceerd.

Plastiek en glas – een vergelijking

Het Instituut voor Toegepaste Ecologie in Freiburg werd door HiPP opgedragen om de ecologische aspecten van plastieken en glazen verpakkingen te analyseren omdat het HiPP gamma sinds het begin van 2010 ook kopjes omvat. De voordelen van plastiek vanuit het standpunt van de consument zijn onder andere een laag gewicht en het bestand zijn tegen breken. Met de invoering van plastiek werd de hoeveelheid glazen verpakkingen in 2010 met 18% verminderd ten opzichte van 2009. De productie van HiPP kopjes is daarentegen meer dan gemiddeld vermeerderd door de grote vraag.

FSC en recyclagepapier

HiPP gebruikt FSC-gecertificeerde verpakking uit primaire vezels voor producten die in direct contact komen met voedsel, bv. theezakjes, om elke vorm van besmetting met residuen, zoals minerale inkt op oliebasis van recyclagepapier, te voorkomen. Minerale olievrije inkt wordt gebruikt voor het merendeel van de HiPP verpakkingen. De inkt voor de premium vouwdoos, voor bijvoorbeeld melk, is plantaardige inkt.