Menu

HA-voeding

Als er in het gezin allergieën voorkomen, d.w.z. als er bij de ouders, broers of zussen een allergie is vastgesteld (bijvoorbeeld hooikoorts, voedselallergie, neurodermitis of allergische astma), dan wordt er rekening mee gehouden dat baby's van dit gezin ook "risico lopen op allergie". Moeders van baby's die het risico lopen om allergieën te ontwikkelen, moeten hun baby's voor zover mogelijk vier tot zes maanden lang uitsluitend borstvoeding geven. Moedermelk biedt namelijk de beste bescherming tegen allergieën. Indien de moeder geen borstvoeding kan geven of als de moeder aanvullende voeding wil geven, moet er gekozen worden voor HA-voeding. De letters HA staan voor hypoallergeen. De speciale productiemethode van HA-voeding zorgt ervoor dat de eiwitbouwstenen van koeienmelk, die een doorslaggevende rol spelen bij het veroorzaken van allergieën, in kleinere eiwitbouwstenen worden gesplitst. Daardoor kan het risico om een allergie te ontwikkelen worden gereduceerd. Ongesplitst eiwit, dat voorkomt in koeienmelk of normale zuigelingenmelkvoeding, kan door het immuunsysteem als lichaamsvreemd worden beschouwd, wat bij veel kinderen een allergische reactie teweegbrengt. Het immuunsysteem reageert zelden met een allergische reactie op de kleine eiwitbouwstenen. Uit recente onderzoeksresultaten blijkt bovendien dat ook de darmflora van baby's een belangrijke rol kan spelen bij het vermijden van allergieën. Daarom worden inmiddels ook, naar het voorbeeld van moedermelk, prebiotische ballaststoffen zoals galacto-oligosachariden (GOS) en/of natuurlijke melkzuurculturen toegevoegd aan bepaalde soorten HA-voeding. Het gesplitste eiwit zorgt voor een ietwat bittere smaak in HA-voeding. Ook de kleur van de stoelgang kan een groene tint krijgen. Dat is normaal bij HA-voeding en is geen reden tot bezorgdheid.