Bananen uit de jungle van Costa Rica

Organisch en eerlijk

De traditionele en heerlijke bananenvariëteit “Gros Michel” groeit onder optimale omstandigheden in de jungle van Costa Rica. Deze is zeer rijk aan smaak, bevat een perfect suikergehalte voor babyvoeding en wordt nooit aangetroffen in grote plantages. De inheemse bevolking teelt deze bananenvariëteit volgens traditionele methoden en beschermt daardoor de unieke biodiversiteit van de hoogvlakte van de jungle.

HiPP heeft langdurige contracten met lokale producenten. Ongeveer 1000 keuterboeren kunnen rekenen op gewaarborgde verkoop en eerlijke prijzen. Een werknemer van HiPP is aanwezig om de uitmuntende kwaliteit van de producten te verzekeren die HiPP nodig heeft voor volwaardige babyvoeding. In de loop van twee decennia is een vertrouwensband ontstaan tussen deze persoon en de families van keuterboeren. De Duitse producten van babyvoeding heeft hierdoor een grote verantwoordelijkheid voor deze mensen op zich genomen en zij kunnen nu hun brood verdienen, iets dat vroeger vaak onmogelijk was.

Het zijn vooral de vrouwen die de drijvende kracht zijn achter het bananenproject, waar meer dan 10.000 mensen in de regio rechtstreeks de vruchten van dragen. Naast de sociale voordelen brengt dit ook ecologische voordelen met zich mee: in tegenstelling tot landbouw op een plantage, groeien de bananenplanten hier afzonderlijk en met voldoende afstand van elkaar. Wanneer een plant ziek is of geïnfecteerd is door schimmels, kan het verwijderd worden om het verspreiden tegen te gaan. In tegenstelling tot bij conventionele landbouwmethodes worden geen pesticiden of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dus de natuurlijke habitat van mensen, planten en dieren worden behouden en de biodiversiteit wordt beschermd.