Keizersnede

Bij een keizersnede of sectio caesarea (sectio is "snede" en caesarea is "keizerlijk" in het Latijn) wordt de foetus operatief (door een snede in de buikwand) uit de baarmoeder gehaald. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire keizersneden. Een primaire keizersnede is vooraf gepland en vindt plaats voor de weeën. Een secundaire keizersnede daarentegen vindt plaats als de weeën al zijn begonnen. Om die reden treden er tijdens de geboorte meestal complicaties op die ertoe leiden dat deze niet meer zonder gevaar kan verlopen.

In België komen tegenwoordig gemiddeld drie op de tien kinderen ter wereld met behulp van een keizersnede. Het aantal geboortes met keizersnede is in de laatste jaren sterk toegenomen.

Bij een operatieve bevalling passeert het kind niet langs het natuurlijke geboortekanaal en komt het daardoor niet in aanraking met de vaginaflora van de moeder. Uit onderzoek blijkt dat de darmflora van keizersnedebaby's verschillend is van die van vaginaal geboren baby's. Ook voor keizersnedebaby's is borstvoeding de beste voeding, omdat moedermelk waardevolle stoffen bevat zoals probiotica en prebiotica. Overleg met uw kliniek of kinderarts welke zuigelingenvoeding geschikt is voor uw baby in het geval dat u geen borstvoeding geeft. Keizersnedebaby's die geen borstvoeding krijgen kunnen baat hebben van zuigelingenvoeding met prebiotica en probiotica.