Skip to main content

Zwangerschapskalender

11e week van de zwangerschap – Dit gebeurt in de 11e week van de zwangerschap

Grootte en gewicht van de baby in de 11e week van de zwangerschap

Uw kleine buikbewoner is nu 3,7 – 4,1 cm groot en weegt ongeveer 8 gram. Hij is nog minuscuul, maar wel zichtbaar: hij heeft ongeveer de diameter van een limoen. De volgende weken zal uw baby razendsnel groeien.

Ontwikkeling van de baby

Uw baby begint nu aan zijn intensiefste groeispurt: hij groeit zo snel dat zijn lengte de komende drie weken bijna zal verdubbelen.

De 11e week van de zwangerschap staat in het teken van fijne werkzaamheden aan de interne organen. Ook de geslachtsorganen zijn nu al in grote mate gevormd en zullen zich in de volgende weken verder ontwikkelen. Het duurt echter nog een tijdje voor het zichtbaar is of u een jongen of een meisje verwacht. Het wordt nu wel steeds duidelijker of u één kind of een meerling verwacht.

De tenen en vingers van uw baby zijn nu niet meer door een laagje huid verbonden. Uw kind kan nu met zijn vingertjes spelen en zijn duim in de mond steken. Ook de vorm van uw baby wordt in de 11e week van de zwangerschap fijner. Terwijl de oren zich voordien nog vrij hoog op het hoofdje bevonden, schuiven ze nu op naar het midden, naar de plaats waar ze ook bij volwassenen staan.

Door celvorming ontstaan nu verschillende huidlagen, waardoor de huid dikker en bijgevolg minder doorschijnend wordt. In de tweede huidlaag, de lederhuid, ontwikkelen zich de haarwortels, waaruit zich vanaf ongeveer de 13e week van de zwangerschap ragfijne haartjes vormen, het zogenoemde lanugohaar. Dat zachte wolhaar beschermt het ongeboren kind en bedekt het bijna volledig. Elke haarwortel heeft een talgklier die een vettige, waterafstotende substantie produceert: huidsmeer. Door het lanugohaar blijft de huidsmeer beter op het lichaam. De combinatie van haar en huidsmeer is cruciaal om te voorkomen dat de zachte babyhuid week wordt in het vruchtwater. Bovendien zorgt deze voor een goede isolatie en beschermt ze tegen trillingen, geluid en druk. Op het einde van de zwangerschap verliest uw baby die haartjes weer.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 11e week van de zwangerschap

In deze 11e week van de zwangerschap voelt u zich een stuk beter, niet? Ook de misselijkheid is nu normaal gezien voorbij. Het risico op een miskraam is nu klein, waardoor u ongetwijfeld relaxter bent. Nu denkt u er misschien over na wanneer en hoe u uw familie en vrienden het goede nieuws gaat vertellen (indien u dat natuurlijk nog niet gedaan heeft). Een babybuikje is nog steeds niet zichtbaar, hoewel u bij een tweede of derde zwangerschap al een buikje kunt krijgen. In elk geval bent u al bijgekomen en begint uw lichaam vetreserves op te slaan. Maak u echter geen zorgen: de aangemaakte vetkussentjes verdwijnen na de zwangerschap met wat sport, beweging en een gezonde voeding. Ook door borstvoeding te geven, geraakt u snel weer in vorm: borstvoeding vergt veel energie, waarvoor de eigen vetreserves gebruikt en bijgevolg afgebouwd worden.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Rugpijn en pijn in de onderbuik

De laatste weken van de zwangerschap kunnen vermoeiend zijn, daarom doet u best nu al kracht op en blijft u fit. Het trekken in uw onderbuik kan af en toe de kop opsteken en is te wijten aan de groei van de baarmoeder. Bij een eenzijdige houding of beweging kunt u last hebben van rugpijn, aangezien de pezen van uw lichaam losser en flexibeler worden om het toenemende gewicht te kunnen dragen. Lichte sportactiviteiten helpen uw lichaam om zijn taak uit te voeren, sterk te worden en spierpijn te vermijden. Voor specifieke klachten bestaan doelgerichte oefeningen om de pijn te verminderen.

De geboorte van uw baby wordt vermoeiend: hiervoor is kracht, uithoudingsvermogen en volharding nodig. Daarom zijn lichamelijke activiteiten ook in de zwangerschap essentieel! Was u tot nu toe erg sportief? Doe dan zeker zo voort!* Indien niet, begin dan geleidelijk een sportactiviteit op te bouwen. Ga wandelen, zwemmen, turnen of volg yoga...

* Overleg afhankelijk van de sport en uw prestaties met uw gynaecoloog of vroedvrouw

 

Voedingspiramide voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

In de 11e week van de zwangerschap staat voeding centraal, omdat u en uw baby meer vitaminen, mineralen en sporen nodig hebben. Ook uw gynaecoloog of vroedvrouw kan u advies geven en samen met u uw voedingsgewoontes bekijken.

Aan de basis, helemaal onderaan de voedingspiramide voor zwangere vrouwen, staat drinken. Perfecte drank is water, ongezoete of ietwat gezoete thee, aangelengd vruchten- of groentesap (bijv. met spuitwater).

Op de tweede trap van de piramide voor uw welzijn en de gezonde ontwikkeling van uw baby staan fruit en groenten, en vooral peulvruchten. Eet hiervan tot zes porties per dag. Maak u geen zorgen als u deze porties niet dagelijks binnenkrijgt. Voor sommige mensen is dat nu eenmaal te veel. Probeer gewoon bij elke maaltijd fruit of groente te eten. Smoothies, fruit- en groentesap tellen ook mee!.

De volgende en derde trap bestaat uit koolhydraten, waarvan u dagelijks vijf porties moet eten. Denk hierbij aan aardappelen, brood, graanproducten, rijst en pasta – liefst als volkorenvariant. Ook dat kan voor veel vrouwen te veel zijn. Maar 's morgens muesli, bij het middageten aardappelen of pasta en 's avonds een boterham: dat lukt u zeker. U beslist ten slotte waar u zin in heeft.

De vierde trap van de voedingspiramide voor zwangere vrouwen omvat melk en zuivelproducten. Tot het einde van de derde maand heeft u hiervan dagelijks drie porties nodig. Vanaf de vierde maand heeft uw lichaam meer calcium nodig en zijn vier porties aanbevolen.

Op de vijfde trap van de voedingspiramide staan levensmiddelen, die u slechts beperkt mag eten: vlees, worst en vis als bron van eiwitten. Vlees moet indien mogelijk vetarm zijn en mag tweemaal per week op het menu staan. Eet nooit rauw vlees en bak het altijd goed om geen ziekteverwekkende bacteriën binnen te krijgen. Vis mag u vaker eten, driemaal per week.

Op de zesde trap staan vetten, zoals boter en olie. Consumeer echter meer olie dan boter. De aanbevolen hoeveelheid vetten is één tot twee eetlepels per dag. Die kunt u toevoegen aan een heerlijk slaatje of gebruiken om uw eten in de pan te bereiden.

Op de zevende trap van de piramide, aan de top, staan genotsmiddelen zoals zoetigheden en iets om tussendoor te knabbelen.

Tip van een vroedvrouw

„Eerst hebben veel vrouwen zin in hartige, krachtige maaltijden. Maakt u zich geen zorgen, u mag hieraan toegeven. Uw lichaam geeft meestal duidelijk aan wat het nodig heeft. Na een tijdje gaat die trek over en kunt u zich toeleggen op een gezonde voeding." (Dorothee Kutz, vroedvrouw)

Hier vindt u nog meer tips en informatie over een gezonde voeding tijdens de zwangerschap.

Een overzicht van de beste tips

  • Drink dagelijks 2 liter vloeistof – een vuistregel is een glas per uur dat u wakker bent. Wissel af tussen verschillende gezonde dorstlessers. Probeer eens diverse soorten thee.
  • Ga op zoek naar een zwangerschapskookboek: daarin krijgt u creatieve en evenwichtige recepten en tips.
  • Ga bijvoorbeeld op de wekelijkse markt verse groenten en fruit kopen.
  • Bedenk wanneer u uw naasten het fantastische nieuws over uw zwangerschap wil vertellen.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Allergieën voor voedsel

Als u allergisch bent voor bepaalde levensmiddelen, vraagt u uw gynaecoloog of vroedvrouw hoe u deze het best vervangt. Als u belangrijke en waardevolle levensmiddelen niet kunt eten, kunnen er deficiëntieverschijnselen optreden. Voor bijna alle voedingsmiddelen bestaan waardevolle vervangproducten. Indien nodig kan uw arts u ook doorverwijzen naar een voedingsdiëtiste.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.