Skip to main content

Zwangerschapskalender

6e week van de zwangerschap: uw baby is nu te zien op een echo

Grootte van de baby in de 6e week van de zwangerschap

In de 6e week van de zwangerschap is uw baby op een echo nu onmiskenbaar waar te nemen als een heuveltje. Hij bevindt zich in de vruchtzak, een zwarte holte met duidelijke begrenzingen. Het heuveltje waaruit uw baby zich nu elke week steeds meer ontwikkelt, is ongeveer 3 à 4 mm groot. Dat is bijna zo groot als een linze.

Ontwikkeling van de baby

Het hartje klopt razendsnel in het achterste deel van het kleine wormpje, waaruit de rug gevormd wordt en waarin een geoefend oog al de lijn ontdekt waaruit de wervelkolom zich zal ontwikkelen.

Die lijn loopt van de nek tot onder de aftakkingen die de beentjes van het kind zullen worden en eindigt met een kleine staart – net als bij de dieren –, die later zal verdwijnen.

Als u zwanger bent van een tweeling (of meerling), is dat nu zichtbaar op de echo. De arts stelt dan namelijk vast dat er in uw baarmoeder meerdere hartjes stevig kloppen.

De ontwikkeling van het hoofd is cruciaal, omdat hierin de hersenen zitten, die de verdere groei sturen. Daarom is het hoofd in de eerste weken van de zwangerschap reusachtig in vergelijking met de rest van het lichaam.

Het stappenplan voor de ontwikkeling van het menselijke bouwpakket heeft het kleine wezentje bij zijn conceptie ontvangen en is klaar en duidelijk uitgestippeld.

Omdat zich in de eerste weken van de zwangerschap de cruciale en fundamentele structuren van de baby ontwikkelen, zijn in deze periode storingen niet uitgesloten. Aan het begin van de zwangerschap kan negatieve invloed van buitenaf onherroepelijk schade berokkenen aan het kind. Het gevaar voor een miskraam is dan ook nog niet geweken.

Om uw wormpje tijdens de zwangerschap optimaal te voeden, worden de moederkoek (placenta) en de navelstreng gevormd. De navelstreng verbindt uw baby met de moederkoek en zorgt voor de toevoer van al wat uw wondertje nodig heeft. De navelstreng groeit bij het kindje op de plaats, waar na de geboorte en de afbinding van de navelstreng de navel ontstaat. De navel is dus een litteken, een overblijfsel van de verbinding met u. Zijn hele leven lang zal uw kind een navel hebben, hoewel die na de geboorte eigenlijk overbodig is.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 6e week van de zwangerschap

U staat nog steeds voor grote emotionele uitdagingen. Het kan heel overweldigend zijn als u erover nadenkt wat er momenteel allemaal in uw lichaam gebeurt. In de 6e week van de zwangerschap piekert u vaak over de zwangerschap en uw kind. Ongetwijfeld kunt u absoluut nog niet inschatten wat u te wachten staat. Intuïtief gaat u de opdracht aan en streeft u naar een gezonde ontwikkeling van uw kind.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Hormonale veranderingen

Tot het einde van het eerste trimester, na afloop van de derde maand van uw zwangerschap, kunt u klachten hebben door hormonale veranderingen. Die omvatten vaak ochtendmisselijkheid, circulatiestoornissen en spanning in uw borsten. Bovendien voelt u zich moe en slap. Na drie maanden zijn de veranderingen in uw lichaam gestabiliseerd, zodat de klachten van die eerste maanden verdwijnen.

Bij sommige vrouwen doen deze symptomen zich erg intensief voor, bij andere weinig of zelfs überhaupt niet. Sommige vrouwen hebben in de eerste maanden van hun zwangerschap helemaal geen last van misselijkheid. Dat kan erg verschillen en hangt in grote mate af van de psychische instelling van de vrouw. Maar ook het aanpassingsvermogen van het lichaam speelt een doorslaggevende rol voor de mate van de klachten.

Pijn in de onderbuik

Zeker in de eerste weken kunt u door de zwangerschap een trekkend gevoel en pijn in uw onderbuik hebben. Deze buikklachten kunnen erg vaag zijn en worden veroorzaakt doordat de banden van uw baarmoeder uitrekken. Het is belangrijk dat ze zich aan de voortdurende groei van de baarmoeder aanpassen. Omdat het beschermende afscheidingsproduct in de baarmoederhals verdikt, kunt u enkele dagen last hebben van meer vaginale afscheiding. Normaal gezien is die helder tot witachtig van kleur en geurloos.

Een overzicht van de beste tips

  • Ook als u niet altijd een bh draagt, moet u dat nu wel doen. Dat vermindert de spanning.
  • Eet veel vers fruit en groenten. Belangrijk zijn nu vitamine B6, B12, foliumzuur, ijzer, zink en magnesium.
  • Bij vermoeidheid en misselijkheid kan aromatherapie deugd doen. Zoek gerust uit bij welke geur u ontspant.
  • Beweeg voldoende, dat helpt tegen vermoeidheid.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Vermoeden van een miskraam

Hoewel buikpijn, een trekkend gevoel of pijn in uw onderbuik symptomen zijn van een zwangerschap, is de intensiteit ervan essentieel. Als u meer of regelmatig pijn heeft of bloedingen, sterker dan een menstruatie, kan dat wijzen op een miskraam. Tijdens de hele zwangerschap geldt het principe om bij onduidelijke of langdurige symptomen meteen contact op te nemen met een gynaecoloog of vroedvrouw.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.