33e week van de zwangerschap: groter hersenvolume staat nu centraal

In de 33e week van de zwangerschap bent u in de negende maand – het laatste spannende hoofdstuk in de ontwikkeling van uw baby voor de geboorte. Wanneer uw kind exact geboren wordt, kan niemand voorspellen. Elke baby heeft daarvoor zijn eigen plannen. De meeste kinderen komen tussen de 37e en 41e week van de zwangerschap ter wereld. Binnen enkele weken kan de actie dus beginnen: zorg dat u voorbereid bent voor dat belangrijke moment.

Grootte en gewicht van de baby in de 33e week van de zwangerschap

In de 33e week van de zwangerschap is uw baby 43,5 tot 43,8 cm groot. Dat is ongeveer zo groot als een papaja: die is lang, maar ook vrij rond.

Met een gewicht van 1980 g heeft uw kind de mijlpaal van 2 kg nu bijna bereikt. Dat zijn twee pakken bloem. Tot aan de geboorte zal uw kind echter nog bijkomen. Het geboortegewicht en de lengte kunnen heel verschillend zijn.

Ontwikkeling van de baby

Uw baby is nu volledig ontwikkeld. Zowel zijn organen als zijn zintuigen zijn perfect gevormd en worden tot aan de geboorte verder getraind. Het kind kan horen, proeven, zien en met de zintuigcellen van zijn huid voelen. Alleen over het vijfde zintuig, de reukzin, beschikt hij nog niet. Pas na zijn geboorte zal uw baby geuren kunnen waarnemen en verwerken: in de baarmoeder heeft de baby namelijk geen lucht als manier om geuren over te brengen.

Interessant weetje: als een baby in de 33e week van de zwangerschap prematuur geboren zou worden, heeft hij goede kansen om zich gezond te ontwikkelen. Het behoud van zijn eigen lichaamstemperatuur is in de 33e week van de zwangerschap nog problematisch, daarom liggen prematuurtjes in een speciaal, warm bedje: de incubator.

In de 33e week van de zwangerschap ontwikkelen de hersenen zich razendsnel. Door het steeds grotere hersenvolume neemt de hoofdomvang deze week ca. 1,3 cm toe. Het is echter nog niet de hoofdomvang bij de geboorte. Op de schedel van het kind ontstaan twee fontanellen: plaatsen die niet door botmateriaal gesloten zijn. Die zijn essentieel omdat ze bij de geboorte wat over elkaar kunnen schuiven, waardoor de hersenen beschermd worden en het kind door het geboortekanaal kan. Bovendien geven ze de hersenen na de geboorte voldoende plaats om verder te groeien. De kleine fontanel op het achterhoofd sluit tijdens de eerste drie maanden na de geboorte zelf, de tweede grotere fontanel bovenaan het hoofdje sluit meestal geleidelijk tijdens het eerste levensjaar.

Ook het skelet is nu gevormd. De botten van de baby moet echter nog verharden om bestand te zijn tegen de druk bij de geboorte en de weeën. Bij de geboorte is dat proces nog niet volledig afgerond. Uw baby ontwikkelt zich nog gedurende zijn eerste weken en maanden. Die ontwikkeling wordt door uw pediater opgevolgd. Hij of zij controleert de zintuigen en de reflexen, de ontwikkeling van de bewegingen, de darmen, evenals de groei in de lengte en de breedte.

De baby manoeuvreert zich steeds beter in de gewenste geboortepositie, de schedelligging. Dat checkt uw gynaecoloog of vroedvrouw bij elke afspraak, hetzij aan de hand van een echo, hetzij met hun handen.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 33e week van de zwangerschap

De fundushoogte van uw baarmoeder, dat is de hoogste positie, bevindt zich nu ongeveer drie vingers breed onder uw ribboog. Dat creëert een enorme druk op uw longen en onderaan op uw blaas. Daardoor heeft u weer meer last van kortademigheid en zure oprispingen. Ook in de 33e week van de zwangerschap zult u nog vaak naar het toilet moeten lopen.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Gezwollen ledematen

Omdat uw weefsel meer vloeistof vasthoudt, heeft u waarschijnlijk nog meer last van gezwollen en zelfs pijnlijke voeten en benen. Rusten met uw benen omhoog is de beste manier om deze situatie te verbeteren..

Tip van een vroedvrouw

„Neem gekookte aardappelen, augurken, rijst en ananas op in uw menu. Deze voedingsmiddelen helpen bij vochtophoping. Dagen waarop u enkel rijst eet, zoals men vroeger wel eens beweerde, zijn echter niet aanbevolen." Dorothee Kutz, vroedvrouw

Hevigere bewegingen van het kind

Als uw baby zich in uw buik draait en beweegt, moet u soms echt naar adem happen en even stoppen. Als u in verwachting bent van een tweeling, kunt u het gevoel hebben dat er een tornado in uw buik raast. Maakt u zich geen zorgen: dat is volkomen normaal en belangrijk zodat uw kind de geboortepositie kan innemen.

Uw gedachten draaien om uw baby

IU denkt steeds weer aan het dagelijkse leven met uw baby. U heeft op dit moment nog geen idee hoe dat zal verlopen. Ongetwijfeld heeft u ervaringen gehoord van andere moeders en slaat u soms de schrik om het hart. Laat u niet van de kaart brengen: zowel de pijn bij de geboorte als de stress tijdens de eerste weken met uw pasgeborene zult u snel vergeten. Dat heeft de natuur zo geregeld zodat vrouwen niet terugschrikken voor een volgende zwangerschap.

Het is nu tijd om uw kraamkoffer in te pakken. U heeft waarschijnlijk al heel wat gekocht voor uw baby. Samen met uw partner kunt u nu gerust het bedje opstellen. Denk er bij de inrichting van de kamer aan dat veiligheid belangrijker is dan versiering. Laat daarom alle overbodige decoratiespullen, zoals kussens of knuffeldieren, achterwege. Als het warm is, verwijdert u ook de bedomrander. Gebruik geen bedkruiken, verwarmingskussens of vacht, omdat het kind zo kan oververhitten en ze een risico vormen voor verstikking.

Oefenweeën als voorbereiding op de bevalling

IIn de 33e week van de zwangerschap krijgt u steeds vaker een harde buik. Uw lichaam oefent nu ijverig voor de nakende bevalling. Deze oefenweeën zullen nog krachtiger worden, tot u uiteindelijk indalingsweeën krijgt. Daarbij zakt de baarmoeder naar beneden in het kleine bekken, waardoor kortademigheid en de druk op inwendige organen verminderen. U kunt dan rustig de geboorte afwachten en uitkijken naar het moment, waarop u uw baby voor het eerst in uw armen houdt.

Een overzicht van de beste tips

  • Nu is het echt wel tijd om uw kraamkoffer te pakken. Daarin steekt u het noodzakelijkste: kleding voor uw baby (aangepast aan het seizoen), een autostoeltje om veilig met uw kindje naar huis te gaan, borstvoedingskleding die u in de 6e maand van uw zwangerschap paste.
  • Eet nog steeds gezond. Zeker calcium is cruciaal omdat de botten van de baby verharden en calcium opslaan.
  • U kunt uw rug ontlasten door met uw armen en bovenlichaam op een fitnessbal te liggen en langzaam vooruit en achteruit te rollen. Strek u daarbij uit als een kat.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Harde buiken: indalingsweeën of echte weeën?

Aangezien uw lichaam, en zeker uw buikspieren, zich nu intensief op de bevalling voorbereiden, kunt u onzeker worden. U vraagt zich continu af wat voor weeën u heeft. Vraag aan uw gynaecoloog of vroedvrouw op basis van welke criteria u de weeën kunt inschatten en onderscheiden.

Als u twijfels terecht zijn, zullen zij u snel kunnen vertellen of het al om indalingsweeën of zelfs echte weeën gaat. U kunt maar beter een vraag te veel stellen dan niet te reageren.

In de 33e week van de zwangerschap vermijdt u best nog een vroeggeboorte, zodat de baby nog enkele weken bij u kan rijpen om sterk genoeg te zijn voor de geboorte en het leven op de wereld.

Raadpleeg meteen een arts en breng uw vroedvrouw op de hoogte als u klachten heeft zoals misselijkheid en/of diarree, periodieke pijn, algemene buikpijn of rugpijn.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.