Skip to main content

Zwangerschapskalender

37e week van de zwangerschap: uw baby kan nu volgroeid ter wereld komen

U bent in de 37e week van de zwangerschap en dus al in de 10e maand. Vaak wordt gezegd dat een zwangerschap negen maanden duurt. De periode tot aan de geboorte van uw kind is echter langer: in werkelijkheid duurt een zwangerschap normaal gezien ongeveer 9,5 maanden. Niet alleen u als aanstaande moeder bereidt zich voor op de komst van uw kleintje. Ook uw baby maakt zich nu intensief klaar voor de dag waarop hij ter wereld komt, in uw armen mag liggen en zijn ouders voor het eerst ook kan ruiken.

Grootte en gewicht van de baby in de 37e week van de zwangerschap

Op een week tijd is uw baby opnieuw een centimeter gegroeid. In de 37e week van de zwangerschap is hij ongeveer 48 cm groot – ongeveer zo groot als een snijbiet. Met een gewicht van 2900 g komt uw kind nu in de buurt van 3 kg en bijgevolg bij zijn geboortegewicht.

Ontwikkeling van de baby

Ontwikkeling van de baby

Uw baby is vanaf de 37e week van de zwangerschap klaar voor de geboorte en voor het leven buiten de baarmoeder. De overige tijd tot aan het heuglijke moment van de bevalling benut uw baby om nog meer vetreserves aan te leggen. Dagelijks komt het kleintje 20 – 30 g bij; 15% van zijn lichaamsgewicht bestaat nu uit vet. Zo kan de baby na zijn geboorte zijn lichaamstemperatuur behouden en reguleren, zodat hij niet afkoelt en zich gezond verder kan ontwikkelen. Elke afzonderlijke vetcel kan het vet in warmte omzetten, zodat de temperatuur van de pasgeborene zo constant mogelijk gehouden wordt.

voor de geboorte verliest de baby het merendeel van de lanugohaartjes, tegelijk vermindert ook de hoeveelheid huidsmeer. Bij de geboorte rest hiervan nog weinig en ziet u het huidje. Aan de hand van de hoeveelheid lanugohaar en huidsmeer kan een ervaren vroedvrouw de exacte leeftijd van de baby bepalen. Kinderen die overtijd gaan, hebben meestal (bijna) geen huidsmeer meer. Ook de gladheid van de huid vertelt iets over de leeftijd en rijpheid van het kind.

De schedel en hersenen groeien nog verder tot aan de geboorte, terwijl de andere organen al volledig gevormd zijn en functioneren. In de baarmoeder eet de baby nog steeds lanugohaar en huidcellen uit het vruchtwater, waarmee het meconium, het zogenoemde kindpek, in de darmen van het kind gevormd wordt. Na zijn geboorte wordt dat uitgescheiden als zwarte, kleverige stoelgang.

Het hoofdje van uw baby heeft zich door de indalingsweeën in de 37e week van de zwangerschap vaak al in uw kleine bekken geplaatst: ideaal voor de geboorte. Uw kindje ligt nu niet echt comfortabel, kan zich nauwelijks nog bewegen en wacht op de verlossing door de geboorte. De meeste kinderen brengen deze periode al slapend door, om kracht te verzamelen voor het traject uit de baarmoeder.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 37e week van de zwangerschap

Ongetwijfeld voelt u zich wat onrustig en opgewonden door de nakende geboorte. Zeker als u voor het eerst een kind ter wereld brengt, kunt u de symptomen van uw lichaam nog niet goed inschatten en weet u niet welke tekenen op een geboorte wijzen.

Tip van een vroedvrouw

"Vermoedelijk begint nu de periode, waarin u geen zin meer heeft en graag zo snel mogelijk wil bevallen. Dat is normaal en prima. De geboorte zal nu echt niet meer lang op zich laten wachten." Dorothee Kutz, vroedvrouw

De zwangerschapskalender loopt op zijn einde en u heeft niet veel tijd meer om de laatste voorbereidingen voor de komst van uw baby te treffen. Nu moet u zeker weten waar u uw kind ter wereld wilt brengen en wie bij de bevalling aanwezig zal zijn. De kraamkoffer moet nu klaarstaan zodat u of uw partner die snel kunnen meenemen. Bespreek samen wanneer jullie naar het ziekenhuis/geboortehuis rijden of wanneer jullie de vroedvrouw laten komen.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Toenemende druk op de organen

De indalingsweeën die de baby dieper in het kleine bekken en zo in de juiste geboortepositie brengen, hebben plaatsgevonden of zullen zich deze week voordoen. Daardoor verhoogt de druk op uw bekken en bekkenbodem. De druk op uw longen vermindert echter merkbaar. U heeft nu een erg drukkend gevoel naar beneden. U kunt zachte, cirkelvormige bewegingen maken zodat de spieren van uw bekkenbodem niet verkrampen. Zo kunt u ontspannen en de druk verminderen. Die bewegingen helpen bovendien om het kind gemakkelijker in zijn geboortepositie te brengen.

Eerste aanwijzingen van de geboorte worden duidelijk

De geboorte kan nu op elk moment beginnen. Deze kondigt zich meestal aan door winderigheid met diarree, eventueel braken en hoofdpijn, en door hevige rugpijn en pijn in uw onderbuik. Afscheiding met wat bloed, het zogenoemde 'tekenen', is meestal het startschot van de bevalling. Hierbij komt ook eindelijk de prop voor de baarmoederhals los. Bij het begin van de geboorteweeën breken meestal de vliezen, wat duidelijk wordt door enkele druppels of een stroom vruchtwater uit uw vagina. Ten laatste op dat moment vertrekt u naar het ziekenhuis, omdat het breken van de vruchtvliezen de weeën, en bijgevolg de geboorte, bevordert. Als uw vliezen gebroken zijn, rijdt u zonder twijfel meteen naar het ziekenhuis.

Tip van een vroedvrouw

Als u niet zeker bent of u oefenweeën of beginnende geboorteweeën heeft, kunt u een bedkruik of kersenpitkussen in uw rug leggen. Als de weeën verminderen, waren het oefenweeën.

Een goede indicatie is ook of u tijdens de wee nog kunt spreken. Als dat niet het geval is, zijn de weeën sterk en vertrekt u naar het ziekenhuis.

Ook als u zich thuis niet meer goed voelt, rijdt u meteen naar de kraamkliniek. Houd daarbij ook rekening met de afstand van uw woning tot het ziekenhuis." Dorothee Kutz, vroedvrouw

Die besten Tipps im Überblick

  • Gun uzelf veel rust en geniet van de resterende tijd met uw naasten.
  • Stel een plan op voor het moment waarop de geboorte begint: hoe u naar het ziekenhuis/geboortehuis gaat, wie bij u zal zijn, wie wanneer op de hoogte gebracht wordt en waar de kraamkoffer staat. Zo vermindert u de stress, wat zeker in uw voordeel is.
  • Om geen natte broek te hebben als uw vliezen plots breken, kunt u sterk absorberend maandverband te dragen.
  • Denk aan de tijd na de bevalling en organiseer de kraamperiode, waarin u weer energie moet opdoen voor het dagelijkse leven met uw baby.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Reageren op tekenen van de geboorte

U bent al prima voorbereid als u theoretisch de symptomen van uw lichaam bij het begin van de geboorte kent. Desondanks kunt u twijfelen. Bespreek daarom alle mogelijke gevallen met uw gynaecoloog/vroedvrouw. Hij/zij zal vertellen bij welke symptomen u hulp moet inroepen. Als u een persoonlijke vroedvrouw heeft, moet deze rond de bevallingsdatum altijd via mobiele telefoon bereikbaar zijn. Vraag of u haar ook 's nachts mag opbellen. Bespreek haar dienstverlening na de geboorte en de verzorging van uzelf en uw baby bij u thuis. Dat geeft u zekerheid, waardoor u ontspannen de bevalling tegemoetziet.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.