Skip to main content

Zwangerschapskalender

4e week van de zwangerschap: u heeft een kleine medebewoner in uw buik

Na de succesvolle bevruchting van de eicel begint nu de tweede week waarin u zwanger bent. De eicel heeft zich herhaaldelijk gedeeld en alle cruciale menselijke lichaamsdelen zijn aangemaakt.

Vanaf de bevruchting tot aan het einde van de vierde week bent u in de eerste maand van de zwangerschap. Dit is de maand van uw cyclus, waarin u eigenlijk op het einde uw menstruatie verwacht. Het uitblijven van de menstruatie is het eerste teken van een bestaande zwangerschap. Dat betekent dat de eerste maand al voorbij is voor u beseft dat u zwanger bent.

Grootte van de baby in de 4e week van de zwangerschap

In de 4e week van de zwangerschap, na de innesteling van de bevruchte eicel, kunt u met het blote oog uw twee weken oude prutsje helaas nog niet zien. Dat ontwikkelt zich pas uit de kiembladen. Onder de microscoop ziet de toekomstige baby eruit als een minuscuul zwart puntje.

Ontwikkeling van de baby

Wat gebeurt in de 4e week van de zwangerschap?

Na de innesteling van de kiemcel begint het lichaam HCG (humaan choriongonadotrofine) aan te maken. Dat wordt geproduceerd door een deel van de cellen die de placenta (moederkoek) vormen. Uit deze cellen ontwikkelen zich ook de vruchtzak, de dooierzak en uiteraard de baby. Het is de primordiale taak van de dooierzak om voedingsstoffen naar de vruchtzak te brengen tot de moederkoek die functie kan overnemen en de baby via de navelstreng gevoed wordt.

De aanmaak van HCG is de eerste diepgaande verandering die het menselijk lichaam bij het begin van een zwangerschap uitvoert. Het hormoon ligt aan de basis van alle zwangerschapstests. In de 4e week van de zwangerschap is de waarde echter nog te laag om met zekerheid uitsluitsel te kunnen geven over een zwangerschap.

Een week later, in de 5e week van de zwangerschap, is een positief testresultaat uit urine wel duidelijk:

  • Een vroege zwangerschapstest is mogelijk vanaf 4-6 dagen voor het uitblijven van de menstruatie.
  • Een zwangerschapstest is mogelijk vanaf 3-5 dagen na het verwachte begin van de menstruatie.

Vanaf de 5e week van de zwangerschap is de vruchtzak zichtbaar op een echo.

Een vroege zwangerschapstest is mogelijk vanaf 4-6 dagen voor het uitblijven van de menstruatie.

Nog voor u een positief resultaat heeft en zeker weet dat u echt zwanger bent, staat uw gemoedstoestand al op zijn kop. In de 4e week van de zwangerschap bevinden uw gevoelens zich vaak in een achtbaan en barst u snel in tranen uit. Ook dat is een teken – hoewel niet erg betrouwbaar – voor een zwangerschap..

De reden voor deze emotionele schommelingen zijn hormonen die het lichaam nu vormt om de zwangerschap te beschermen.

Vol spanning wacht u op het tijdstip om zeker te weten of u al dan niet zwanger bent door het uitblijven van uw menstruatie, door een test of een echo.

Mogelijke aanwijzingen en symptomen

Strakke borsten

Uw borsten kunnen nu strak aanvoelen en pijn doen. Het luidt het begin in van de groeifase, waarbij de borsten vergroten en de melkklieren opzwellen, zodat die het kind na zijn geboorte kunnen voeden. Strakke borsten zijn een van de voorbodes die op een zwangerschap kunnen wijzen, op een moment waarop een betrouwbare test nog niet mogelijk is.

Meer afscheiding

U kunt last hebben van een trekkend gevoel in uw onderbuik of van vage rugpijn zonder aantoonbare reden. U heeft misschien meer afscheiding, te wijten aan de verdikking van de slijmprop. Tijdens de zwangerschap sluit de slijmprop de baarmoedermond af en komt pas vlak voor de geboorte weer los. Het is een soort verdedigingsschild voor uw ongeboren kind, dat voorkomt dat ziekteverwekkers en schadelijke bacteriën de baarmoeder kunnen binnendringen.

Moe en futloos

Omdat uw stofwisseling door hormonen wat langzamer werkt, voelt u zich soms doodmoe en futloos of heeft u geen kracht meer. Dat is een tijdelijk kwaaltje en verbetert al in de volgende twee maanden van uw zwangerschap.

Misselijkheid

Door de veranderende hormoonhuishouding van uw lichaam kan een erg typisch zwangerschapskwaaltje de kop opsteken: misselijkheid. Meestal heeft u hier 's morgens last van na het opstaan. 's Nachts wordt namelijk veel HCG (het zwangerschapshormoon) aangemaakt. Daarom moeten zwangerschapstests 's morgens na het opstaan plaatsvinden, met de eerste urine van de dag. De concentratie van het hormoon is op dat moment maximaal en de test betrouwbaar.

Tip: Spoel na het braken uw mond en poets uw tanden om die te beschermen.

Een overzicht van de beste tips

  • Maak een afspraak bij uw gynaecoloog als uw menstruatie uitblijft en uw zwangerschapstest positief was.
  • Als u veel afscheiding heeft, gebruik dan een inlegkruisje om uw slipje te beschermen.
  • Vermijd om zware lasten op te tillen en te dragen.
  • Vermijd om zware lasten op te tillen en te dragen.
  • Eet vanaf nu geen rauwe vis, rauw vlees, eieren en rauwe zuivelproducten meer om infecties te vermijden.

Een overzicht van de beste tips

Moederschapsverlof

Vraag na welke rechten u heeft en welke wettelijke bepalingen er van toepassing zijn inzake moederschapsverlof en -bescherming. U krijgt een zwangerschapsboekje. Neem dat zeker bij elk onderzoek mee. Zo is alle informatie over uw zwangerschap gebundeld.

Vormt uw beroep een risico voor uw zwangerschap?

Gebaseerd op het aantal weken zwangerschap heeft u recht op verschillende voorzorgsmaatregelen. U mag nu niet meer werken met schadelijke stoffen, zoals chemicaliën. U mag bovendien niet blootgesteld worden aan straling. Ook activiteiten met een hoger risico op ongevallen zijn niet toegelaten voor zwangere vrouwen Activiteiten met een hoger risico op infecties (ziekenhuis, kinderdagverblijf, ...) zijn uit den boze of moeten nauwkeurig opgevolgd worden.

Als uw werkplek enig gevaar inhoudt voor u of uw ongeboren kind, moet u uw werkgever tijdig over de zwangerschap informeren.

Uw werkgever moet u dan een werkplek ter beschikking stellen zonder gevaren – optioneel is een verbod voor de job aan de orde.

Erfelijke ziektes

Breng uw arts op de hoogte als u aan een genetische of chronische ziekte lijdt. Hij of zij zal dit verder onderzoeken en alles in het werk stellen zodat uw baby zich gezond en wel kan ontwikkelen.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.