Skip to main content

Zwangerschapskalender

13e week van de zwangerschap: de individuele ontwikkeling van de baby begint

Uw lichaam heeft zich nu grotendeels aangepast aan de nieuwe hormonale situatie. De klachten van de eerste drie maanden zijn achter de rug en u kunt vanaf nu hopelijk met volle teugen genieten van uw zwangerschap. U bevindt zich nu in de derde maand; het tweede trimester is begonnen.

Grootte en gewicht van de baby in de 13e week van de zwangerschap

In de 13e week van de zwangerschap is uw baby ca. 6 – 7 cm groot: ongeveer zoals een kiwi. Hij weegt nu ongeveer 20 g – het gewicht van een aardbei!.

Ontwikkeling van de baby

In de 13e week van de zwangerschap staat de baby een bijzondere groeispurt te wachten. Hij neemt snel in lengte toe, terwijl zijn verhoudingen beter in evenwicht komen. Uw kind krijgt zo steeds menselijkere trekken en ziet er binnenkort uit als een baby bij de geboorte. Het gezichtje komt beter tot uiting en krijgt nu de genetisch specifieke vorm van de moeder en vader. Door die mix van beiden ontstaat júllie kind, dat in het beste geval qua uitzicht ongetwijfeld aan jullie toegeschreven wordt.

De alvleesklier produceert nu insuline, een hormoon dat het menselijke lichaam nodig heeft voor de splitsing van suiker.

Ook de darmen liggen in de 13e week van de zwangerschap op hun juiste plaats en kunnen werken. Omdat de baby vruchtwater inslikt, maakt hij nu dus voor het eerst stoelgang.

In de beschermde baarmoeder heeft de baby nog steeds voldoende plaats om intensief te turnen. Het kleine wezentje oefent vlijtig zijn zuigreflex door op zijn duimpje te zuigen. Hij zal zich steeds vaker naar de buikwand keren, merken dat er buiten heel wat gebeurt en uw aansporingen tot contact beantwoorden. Leg daarom soms heel intuïtief uw handen op uw buik.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 13e week van de zwangerschap

Eet waar u zin in hebt. Als uw voeding over het algemeen evenwichtig is, mag u ook eens snoepen!

U heeft nog voldoende tijd om uw gezinsleven te overdenken en te plannen. U moet nog 27 tot 29 weken wachten voor u overgelukkig uw baby in uw armen kunt houden. Als de zwangerschap een boek was, zou u net een derde gelezen hebben.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Piekeren

Talloze gedachten buitelen door uw hoofd. U bent continu bezig met uw zwangerschap. U wil meer weten en ervaringen horen van vrouwen die al moeder zijn. Nu iedereen in uw omgeving op de hoogte is van uw zwangerschap, lopen de reacties uiteen van laaiend enthousiast tot zakelijk. Al die argumenten en meningen kunnen te veel worden.

Volg daarom uw intuïtie en uw lichaam en gun uw gedachten regelmatig rust. Zoek contact met uw baby door uw hand op uw buik te leggen. Dat kan hij nu voelen.

Andersom helaas nog niet: u voelt de eerste bewegingen van het kind pas binnen enkele weken. Als u uw eerste kind verwacht, merkt u zijn eerste zachte bewegingen meestal pas rond de 18e week van de zwangerschap.

Kwaaltjes van de eerste weken gaan voorbij

Externe invloeden kunnen u veel last bezorgen. Gelukkig voelt u zich nu veel beter en zijn de aanwijzingen en klachten van de eerste weken achter de rug. U heeft hooguit last van een trekkend gevoel in uw onderbuik omdat de baarmoeder voortdurend groeit en de banden rond de baarmoeder zich uitrekken.

De spanning en pijn in uw borsten zal voortdurend aanwezig blijven. Voor beide klachten bestaan nuttige en zachte methodes, die u verlichting kunnen bezorgen. Een belangrijke hulpmiddeltje is ontspanning en kalmte. Daartoe kunt u relaxatieoefeningen doen, zoals yoga of zwangerschapsgymnastiek. Ontdek zelf wat u persoonlijk tot rust brengt en deugd doet.

Een overzicht van de beste tips

  • Noteer alle informatie die u krijgt van mensen rondom u. Sorteert deze volgens uw eigen relevantie.
  • Zoek een sportclub voor zwangere vrouwen en schrijf u in. Zeker yogacursussen voor zwangere vrouwen zijn erg in trek.
  • Bescherm u voldoende tegen infecties en ernstige ziektes. Uw immuunsysteem is niet meer zo krachtig, omdat het veel aandacht moet schenken aan de processen in uw lichaam en aan de ontwikkeling van een gezonde baby.

Mogelijke vragen aan uw gynaecoloog of vroedvrouw

Nauwkeurige diagnose

Tijdens het onderzoek hecht de arts veel belang aan de afmetingen van uw baby. De nektransparantie staat hierbij centraal en kan nu gemeten worden. Het gaat om een cluster van weefselvloeistof in de nekplooi. De volgende weken verdwijnt deze nekplooi volledig. De hoeveelheid weefselvloeistof kan een aanwijzing zijn van een eventuele misvorming: trisomie 21 of een hartafwijking. Dat onderzoek is echter niet standaard. Uw arts kan u hierover meer informatie geven.

Gif door uw leefgewoontes, de omgeving en het milieu

Haar verven

Door de discussie over het verven van haar tijdens de zwangerschap hebben steeds meer vrouwen aandacht voor gifstoffen. Sommigen zien geen graten in haarverf en een permanent; bepaalde instellingen waarschuwen hier echter voor het hoge resorptievermogen (opnamevermogen) van de hoofdhuid. Het wordt aangeraden om in de eerste drie maanden van de zwangerschap dergelijke behandelingen achterwege te laten, omdat de hoofdhuid de giftige stoffen erg goed opneemt en de schadelijke substanties zo in de bloedsomloop van de moeder kan brengen, waardoor de baby schade kan oplopen. Een goed compromis is natuurlijke haarverf, waarmee u helaas geen blonde kleur krijgt. Een andere optie is om haarlokken te verven vanaf ca. 2 cm van de hoofdhuid.

Schoonmaakmiddelen

onder de loep wil nemen, vraagt u uw arts of apotheker informatie over de stoffen in uw schoonmaakmiddelen. Zij hebben lijsten met embryotoxische inhoudsstoffen in schoonmaakmiddelen die schadelijk zijn voor de baby. Als ook zij u geen zekerheid kunnen verschaffen, schakelt u om naar natuurlijke en biologische schoonmaakmiddelen – wat ook later in het voordeel van uw baby is – of vraagt u informatie bij een embryotoxisch instituut. Zij beschikken over nauwkeurige gegevens van twijfelachtige inhoudsstoffen, de gevolgen ervan en hoe u deze kunt vermijden.

Chemicaliën

Hetzelfde geldt voor producten die u in uw tuin gebruikt. Wees ook hier voorzichtig. U kunt chemische onkruidverdelgers beter definitief bannen. Ook tussen uw vier muren, bijv. bij woningrenovatie, kunt u chemische verf en houtlak beter vervangen door natuurlijke middelen, zoals bijenwas of geslibd krijt.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.